ALKMAAR - De klankbordgroep voor de vernieuwbouw van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar wil graag uitstel van de besluitvorming over het bestemmingsplan. Zij vinden dat het ziekenhuis verzaakt wat betreft het aanleveren van concrete plannen over de vernieuwbouw van zijn locatie in de Alkmaarderhout.

De klankbordgroep laat in een persbericht weten dat het uitstel nodig is omdat "het Noordwest Ziekenhuis keer op keer in gebreke blijft om met concrete plannen en heldere onderbouwing te komen van de eigen voorkeursvariant". Ook zou er geen serieus onderzoek gedaan zijn naar alternatieven die de omgeving minder belasten dan het eerste plan.

Lees ook: Nog steeds onvrede over uitbreiding ziekenhuis Alkmaar: "Voelen ons gebruikt"

Stichting Adapt, die zich ontfermt over kwetsbaar erfgoed in de gemeente Alkmaar en onderdeel is van de klankbordgroep, maakt zich grote zorgen over de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met het ziekenhuis.

Groen moet wijken

In de afspraken staat dat de tuin van het voormalige bejaardentehuis en rijksmonument Westerlicht op de schop gaat. Volgens de stichting lijkt het erop dat er meer groen moet wijken voor de nieuwbouw dan naar buiten is gebracht.

De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft wel de verplichting om "zich in te spannen" om het nieuwe ziekenhuisterrein zo groen mogelijk in te richten, maar dat is een rekbaar begrip. "Een boom van honderd jaar oud kun je niet vervangen voor een klein boompje", zei Lucas Zimmerman van Stichting Adapt eerder tegen NH Nieuws.

Lees ook: Parkeerplaatsen nieuwe ziekenhuis kosten Alkmaarderhout nog eens 3.500 m2 groen

De klankbordgroep bestaat uit leden van de stichting, buurtbewoners, ondernemers en belanghebbenden, opgericht in verband met de nieuwbouw van de Noordwest Ziekenhuisgroep.