HEILOO - De start van de aanleg van de afslag van de A9 bij Heiloo is voor onbepaalde tijd opgeschort. Dat heeft te maken met de behandeling van een zevental beroepen op het bestemmingsplan door de Raad van State, dat stil ligt omdat er mogelijk meer onderzoek nodig is naar de uitstoot van stikstof.

Terwijl de provincie al een aannemer had gevonden voor de klus, was de Raad van State nog bezig met de beroepsprocedures van mensen die het niet eens waren met het bestemmingsplan, meldt de provincie. In die procedure is vertraging ontstaan na een uitspraak over een soortgelijke zaak in het oosten van het land over stikstofrestricties.

De Raad van State heeft nu besloten dat ze de beroepen nog niet verder kan behandelen, omdat moet worden gekeken of er meer onderzoek nodig is naar de stikstofrestricties in het gebied. In afwachting van Europese regelgeving daarover worden alle aanvragen daarom gedurende enkele maanden tegengehouden. Pas als daar duidelijkheid over is, kan de Raad van State de ingediende beroepen beoordelen.

Najaar
Dat er in 2016 al een vergunning is afgegeven, maakte voor de Raad van State niet uit. Het contract met de aannemer is daarom tijdelijk opgeschort. Verwacht wordt dat er pas in het najaar meer duidelijkheid komt.