In een koude winter schiet de energierekening vaak omhoog. Dat betekent dat je elke maand meer geld kwijt bent. Wil je besparen op de uitgaven van energie tijdens een koude winter? Dat is mogelijk door met verschillende adviezen en tips rekening te houden. Bekijk de opties om deze winter te besparen op energie hieronder maar eens.


Overstappen van energieleverancier
Een van de gemakkelijke manieren om veel geld te besparen op energie in een koude winter is door over te stappen. Profiteer bijvoorbeeld van energie acties, waarbij je in aanmerking komt voor cashback of voor een cadeaukaart. Zo zijn er ook leveranciers die speciale kortingsacties hebben met een meerjarig karakter. Bovendien zijn er doorlopend acties bij uiteenlopende aanbieders. Bekijk deze Essent aanbieding maar eens en doe er je voordeel mee.

Thermostaat lager zetten
Het is in een koude winter verleidelijk om de thermostaat hoog te zetten om het lekker warm te krijgen in huis. Wist je dat er veel geld te besparen valt door simpelweg de thermostaat een graadje lager te zetten. Ga je de deur uit en blijf je een paar uur weg? In dat geval is het aan te raden om de thermostaat vijf of zeven graden naar beneden te zetten. Doe dat ook ruim voordat je naar bed gaat. Zo bespaar je tot wel 5% op de energiekosten voor de verwarming in de winter.

Vul de cv-ketel bij
Het is belangrijk om eenmaal in het jaar de cv-ketel bij te vullen en het systeem te ontluchten. Hoor je een tikkend geluidje of water stromen? In dat geval is het eveneens nodig om de ketel bij te vullen en te ontluchten. Als er in de cv-leiding lucht zit dan is er sprake van het dalen van druk in de ketel. Hierdoor stroomt het hete water niet optimaal door de buizen heen en dat heeft tot gevolg dat er meer gestookt wordt. Ook dit is een simpele manier om op de energierekening te besparen.

Zorg voor ventilatie
Het is belangrijk om ook in een koude winter goed te ventileren. Dat klinkt wat tegenstrijdig, omdat je daarmee de kou binnenlaat. Het is echter zo dat het lastig is om vochtige lucht te verwarmen. Als je ventileert, verdwijnt de vochtige lucht en komt er droge lucht voor in de plaats. De ruimte komt sneller op temperatuur als er sprake is van droge lucht. Bovendien zorgt een goede ventilatie ook nog eens voor schone lucht en dat is van belang voor je gezondheid.