BERGEN - Sinds deze maand heeft de gemeente Bergen twee Toeristisch Overstappunten. Deze zogenaamde TOP’s zijn geplaatst op het parkeerterrein Hargen aan Zee en op het parkeerterrein Oude Schulpweg in Egmond-Binnen. De fiets-, wandel- en vaarliefhebber kan vanaf dat moment ook bij deze TOP terecht voor het ontdekken van de mooiste plekjes in de gemeente Bergen en in de regio Alkmaar. Hiermee wordt het netwerk uitgebreid naar acht toeristische overstappunten in de regio.

Startpunt voor fietsers en wandelaars

Een TOP is een informatiepaal met daarop wandel-, fiets- en vaarroutes en informatie over de omgeving. Hij staat altijd op een knooppunt waar diverse bewegwijzerde fiets- en wandelroutes samenkomen. Een TOP is goed bereikbaar met de auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is vaak horeca in de buurt. Het is dus het perfecte startpunt voor iedereen die van wandelen en fietsen houdt. De TOP’s zijn te herkennen als een groene vierkante paal van 2,50 meter hoog en een kleine meter breed.

TOP Hargen aan Zee

Hargen aan Zee ligt aan de rand van de Schoorlse Duinen; die kunnen vanaf hier worden verkend, te voet of op de fiets. De zeewaterinlaat De Kerf bevindt zich een aantal kilometers verderop. Vanaf het nabijgelegen Camperduin loopt een fietspad met uitzicht op zee richting Petten.

TOP Egmond-Binnen

Deze TOP is te vinden op het PWN-parkeerterrein aan de Oude Schulpweg in Egmond-Binnen en is in samenwerking met PWN geplaatst. Vanaf deze TOP kan onder andere het Monnikenpad worden gewandeld, dat veel interessante punten in de drie Egmonden met elkaar verbindt. De route is 8,6 kilometer en deels onverhard. Vanaf hier kan ook de Bollen- en duinroute worden gefietst, een route van 40 kilometer die het bollenland en het duingebied tussen Egmond en Castricum met elkaar verbindt. Deze route kan gratis worden gedownload via www.regioalkmaarroutes.nl.

TOP’s in regio Alkmaar

In regio Alkmaar zijn in zeven gemeenten Toeristische Overstappunten geplaatst. De TOP’s zijn op de volgende locaties te vinden:

  • Gemeente Alkmaar; Olympiapark Alkmaar

  • Gemeente Bergen; PWN-parkeerterrein aan de Oude Schulpweg in Egmond-Binnen en op de parkeerplaats in Hargen aan Zee

  • Broek op Langedijk: de Broekerveiling

  • Castricum; Westerplein

  • Heerhugowaard; Park van Luna

  • Heiloo; het Maalwater

  • Gemeente Uitgeest; recreatiegebied Zwaansmeer

Meer informatie

Meer informatie over alle TOP’s staat op www.natuurwegwijzer.nl/tops.

Meer informatie over wandelroutes staat op www.wandelnetwerknoordholland.nl. Op de website zijn alle routes gratis beschikbaar en kunt u tevens een gratis wandelapp downloaden.

Samenwerking Provincie en gemeenten

Provincie Noord-Holland heeft vanuit Agenda Groen bijgedragen aan het realiseren van de TOP’s.