NOORD-HOLLAND - Wie niet van het aardgas af wil, gaat dat flink voelen in de portemonnee. De klimaattafel van Diederik Samsom wil de belasting op gas met 75 procent verhogen.

Gas duurder
Om particulieren, bedrijven en woningcorporaties zover te krijgen dat ze hun woningen en bedrijfsgebouwen van het aardgas afkoppelen, moet de energiebelasting op aardgas de komende twaalf jaar met 75 procent stijgen. De belasting op stroom zou juist met meer dan de helft moeten dalen om de aanschaf van elektrische warmtepompen financieel aantrekkelijk te maken. Dat zegt oud PvdA topman Diederik Samsom, tegenwoordig voorzitter van het adviesorgaan 'Gebouwde Omgeving'.

Groene ambitie
Het kabinet wil dat Nederland minder gas gaat gebruiken. Koken en ons huis verwarmen moeten we op elektra gaan doen. Het kabinet heeft de ambitie het gebruik van aardgas en de uitstoot van CO2 fors terugdringen. 90 procent van de huizen in Nederland wordt nu nog verwarmd door een gasgestookte cv-ketel.

Lage inkomens
Om huishoudens met lage inkomens te beschermen wil Samsom de inkomstenbelasting verlagen of de huurtoeslag of uitkeringen verhogen.

Klimaatakkoord
Deelnemers aan het overleg zeggen tegen de Volkskrant dat dit belastingvoorstel vrijwel zeker wordt opgenomen in het klimaatakkoord van het kabinet, het pakket maatregelen dat er voor moet gaan zorgen dat de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen voor 2030 met 49 procent daalt.

Bij onze mediapartner NH Nieuws is er een Peiling over dit artikel. Klik hier.