ALKMAAR - De kruidnoten liggen inmiddels alweer in de winkel, terwijl we nog niet zo lang geleden nog van een paar dagen nazomer genoten op het strand. Maar het is dan ook sneller december dan je denkt. Nog maar een paar maanden en het jaar is alweer voorbij. Daarom zijn bedrijven nu al volop bezig met de voorbereidingen voor december. In verschillende tuincentra wordt al gewerkt aan de kerstshow. En veel ondernemers zijn bezig met kerstpakketten kopen en eindejaarsborrrels voorbereiden. Het is niet zo gek dat dat nu al gebeurt. De inkoop van producten voor de kerstpakketten gebeurt ook al in een vroeg stadium. Als je als bedrijf pas eind november aanklopt bij een leverancier dan vang je zeer waarschijnlijk bot. Bestel ook altijd voldoende pakketten, zo voorkom je dat de gênante situatie dat je een pakket tekort komt voor de stagiair die per 1 december is begonnen of voor een uitzendkracht die een zieke collega vervangt.

Aandacht voor Sinterklaas


In Nederland is december natuurlijk ook de maand van Sinterklaas. Daarom kun je online ook een Sinterklaaspakket kopen met een mooie chocoladeletter, strooigoed en ander lekkers. Je kunt zo’n pakket gebruiken om op de zaak Sinterklaas te vieren, maar je kunt er natuurlijk ook een lekker pakket van maken dat je aan je medewerkers geeft als extraatje, vooruitlopend op het kerstpakket. In het buitenland wordt Sinterklaas alleen in België gevierd. Maar het is natuurlijk extra leuk om buitenlandse relaties kennis te laten maken met deze traditie door ze met Sinterklaas lekkernijen te verrassen.

Volop keuze in kerstpakketten

Als bedrijf kun je kiezen uit een zeer ruim aanbod in kerstpakketten. Ze zijn ervan af pakweg 20 euro tot enkele honderden euro’s per stuk. Waar je voor kiest bepaal je als bedrijf natuurlijk zelf. Belastingvrij mag een bepaald bedrag worden geschonken, is het meer dan moet hierover belasting worden afgedragen. Meestal wordt ervoor gekozen om alle medewerkers hetzelfde kerstpakket te geven. Wil je differentiëren dan gebeurt dat meestal in de vorm van een eindejaarsuitkering of een andere vorm van promotie. Dit gebeurt doorgaans privé, zodat de medewerker zelf kan bepalen of hij dit wel of niet met de collega’s deelt.

Een attentie voor externe relaties

Naast de medewerkers willen veel bedrijven ook externe relaties verrassen met een attentie voor de kerst. Dat kan ook een kerstpakket zijn, maar vaker wordt er gekozen voor een paar mooie flessen wijn, verpakt in een fraaie wijnkist. Dit is ook gemakkelijker te vervoeren en kan eventueel per post worden verzonden. Je kunt ervoor kiezen om een kerstattentie voor een externe relatie op het privé adres te laten bezorgen. Zo kan de ontvanger het cadeau in ontvangst nemen zonder dat collega’s eventueel afgunstig reageren. Houd er wel rekening mee dat veel bedrijven de policy hebben dat cadeaus boven een bepaald bedrag moeten worden gemeld aan de directie. Blijf daar dus onder om mogelijke problemen te voorkomen.