Aan een bedrijfsovername kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen. Het kan zijn dat een ondernemer geen geschikte opvolger heeft in eigen gelederen, waardoor het verkopen van het bedrijf aan een geïnteresseerde marktpartij de meest voor de hand liggende keuze is. Ook kan een overname ingegeven zijn door het besef dat het bedrijf niet meer in staat is om financieel te overleven als zelfstandige onderneming. Er kan ook sprake zijn van interne problemen, zoals onenigheid tussen partners, die uiteindelijk leidt tot verkoop van een bedrijf.
Miljardendeals
Met het verkopen van een bedrijf zijn vaak enorme geldbedragen gemoeid. Grote overnames halen dan ook regelmatig de media. Internationaal zijn hiervan talloze voorbeelden te noemen. Google kocht in 2006 YouTube voor 1,65 miljard dollar. In 2014 werd Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook, eigenaar van WhatsApp voor maar liefst 19 miljard dollar. Het van oorsprong Nederlandse concern Unilever maakte begin 2025 bekend het merk De Vegetarische Slager te verkopen aan Vivera. Reden: de bedrijfsprocessen van deze fabrikant van vleesvervangers sluiten niet voldoende aan bij die van de andere fabrieken die het concern in beheer heeft. Een strategische keuze dus, om zich meer te gaan focussen op andere merken die min of meer gelijksoortig zijn qua transport en opslag. In eigen regio zagen we enkele jaren geleden de overname van supermarkt DEEN. De tachtig filialen van het bedrijf werden verkocht aan drie concurrenten, te weten Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt. Voor deze deal gold dat de directie van het familiebedrijf tot de conclusie was gekomen dat er voor miljoenen geïnvesteerd had moeten worden om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Het leek hen daarom beter om het bedrijf te koop te zetten.
Schaalvergroting en kennisuitbreiding
Voor de kopende partij kan een bedrijfsovername een slimme zet zijn als je in korte tijd een mooie schaalvergroting wilt bereiken. Het is goed mogelijk dat je zelf al aan de top van je capaciteit zit, maar door overname bijvoorbeeld een grotere regio kunt bestrijken. Je kunt ook een bedrijf kopen als je uit bent op kennisuitbreiding. Wellicht heb je een onderneming op het oog die qua producten of dienstverlening perfect aansluit bij jouw bestaande pakket, terwijl je zelf niet de kennis en kunde in huis hebt om iets soortgelijks aan te kunnen bieden. Neem je dan zo’n bedrijf over, dan versterk je daarmee jouw marktpositie aanzienlijk en ben je de concurrent mogelijk te slim af.
Financieel gewin
Het overnemen of samenvoegen van bedrijven wordt in zakelijke kringen de M&A-markt genoemd, hetgeen staat voor de Engelse term mergers & acquisitions, een bedrijfsstrategie die zich bezighoudt met het kopen, verkopen en combineren van verschillende bedrijven. Daarbij valt ook vaak de term private equity, die refereert aan de aankoop van een bedrijf (of gedeelte ervan) met de bedoeling om dat bedrijf verder te laten groeien en verbeteren, zodat het meer waard wordt. Na enige tijd verkoopt zo’n private equitybedrijf het aangekochte bedrijf dan weer, met de bedoeling daar financieel gewin mee te behalen. In Nederland richten ongeveer driehonderd private equity-bedrijven zich op de mogelijke aankoop van Nederlandse bedrijven. Daarnaast is een stijgende lijn te zien in het aantal buitenlandse investeerders dat zich richt op de Nederlandse markt. Dit heeft onder meer te maken met het goede economische klimaat in Nederland en de doorgaans goede kwaliteit van de medewerkers. Ook op fiscaal gebied is ons land voor buitenlandse investeerders aantrekkelijk. Overweeg je zelf de aankoop of verkoop van een bedrijf? Neem geen overhaaste besluiten maar laat je van begin tot eind begeleiden door een team van professionals die de markt goed kennen.