ALKMAAR - Overweegt u een de aankoop van een bedrijfswagen? Dan zijn er aan aantal keuzes die u moet maken: zakelijk of privé, nieuw of tweedehands, etc. Een belangrijke vraag is, Rijdt u jaarlijks meer dan 500 privé-kilometers met deze auto? Over de nieuwwaarde wordt dan 22 procent bijtelling berekend. Dus denk dan tweemaal na voordat u beslist. Voor een youngtimer is het fiscale voordeel wellicht groter met een bijtelling van 35 procent over de dagwaarde. Meer informatie vindt u bij zzp-boekhouder.


Wél of geen bedrijfswagen?
De vlotte salesman laat u graag geloven dat een bedrijfswagen altijd voordelig voor u is. Dat is helaas niet altijd het geval. Ja, er zijn een aantal voordeeltjes. De btw van de aankoop krijgt u terug en er zijn meer voordeeltjes. De wegenbelasting en verzekering, de nieuwe banden, de speakers en de radio, de benzine en het onderhoud zijn bijvoorbeeld aftrekbaar. In zestig maanden mag u bovendien de bedrijfswagen ten laste van de winst brengen. Toch is niet alles zo rooskleurig. De bijtelling bij een wagen tussen de 2 en 14 jaar oud is namelijk 22 procent van de nieuwwaarde inclusief btw en bpm. De bijtelling bij een bedrijfswagen van die leeftijd is meestal meer dan de afschrijving. Uw ZZP-boekhouder adviseert u daarom zo’n wagen – als u dus ook privé ermee rijdt-in beginsel niet zakelijk te kopen. En wist u dat u ook jaarlijks 2,7 procent van de cataloguswaarde moet aangeven voor de omzetbelasting?

Welke bedrijfswagen?
Wilt u graag een bedrijfswagen aanschaffen? Drie opties zijn het gunstigst: de nieuwe elektrische auto, de geheel nieuwe auto, of de young- of oldtimer. De bijtelling voor een nieuwe elektrische auto is lager. Bij de geheel nieuwe auto is de afschrijving meestal gelijk aan de bijtelling. Voor young-of oldtimers, oftewel auto’s van 15 jaar of ouder, geldt een voordelige bijtellingsregeling. Voor privégebruik hiervan betaalt u geen bijtelling over de nieuwwaarde, maar slechts 35 procent over de dagwaarde.

Elektrische bedrijfswagen
lage bijtelling is er voor elektrische bedrijfswagens. Er geldt wel, hoe sneller u zo’n wagen aanschaft, hoe voordeliger. Want deze bijtellingspercentages stijgen elk jaar.

Bedrijfswagen leasen
Gebruikt u liever geen banktegoeden om een bedrijfswagen aan te schaffen? Lease is dan een optie. De rente op de lening is aftrekbaar bij zowel kopen als leasen. Met leasen houdt u geldt beschikbaar voor andere investeringen. Bovendien weet u voor de komende jaren waar u aan toe bent. Lees wel altijd goed de kleine lettertjes inde leaseovereenkomst en het rentepercentage.

Zakelijk gebruik privéauto
Rijdt u liever zakelijk met uw privéauto? Bepaalde kosten kunt u niet ten laste leggen van de winst- en verliesrekening. Dit geldt echter wel voor uw zakelijke kilometers. Ondanks de hoge benzineprijzen kunt u echter nog steeds slechts de minimale vergoeding van €0,19 per kilometer aftrekken.