ALKMAAR - Gabri van Tussenbroek verzorgt op woensdag 30 januari een lezing in de bibliotheek in de De Mare over de Nachtwacht. Weinig Nederlandse schilderijen zijn zo bekend als Rembrandts Nachtwacht. Tientallen miljoenen mensen hebben het schilderij met eigen ogen aanschouwd. Gabri neemt je mee in het boeiende verhaal achter de Nachtwacht. Waarom is het schilderij gemaakt en hoe is het de afgebeelde personen vergaan?

Ontelbare miljoenen mensen kennen het uit tijdschriften, van tv, internet of koekblikken. Sommigen weten dat ‘De Nachtwacht’ niet de officiële naam van het schilderij is. Een enkeling kent de naam van Kapitein Frans Banninck Cocq, die zich samen met luitenant Willem van Ruytenburch gereedmaakt om er met zijn compagnie op uit te trekken.

Het ontstaan van de Nachtwacht Maar waarom besloten zeventien mannen zich rond 1640 door Rembrandt van Rijn te laten vereeuwigen en wie waren zij? Wat waren hun lotgevallen en hoe verhielden zij zich tot elkaar? En wat voor stad was Amsterdam, op het moment dat de hoofdrolspelers zich met enkele streken van de kwast lieten vastleggen. Zij gingen daarmee onbewust maar definitief de geschiedenis in als onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse identiteit?

Gabri van Tussenbroek Gabri van Tussenbroek is bouwhistoricus bij Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. Ze is ook hoogleraar stedelijke identiteit en monumenten, in het bijzonder van de stad Amsterdam, aan de UvA. Eerder schreef hij onder andere Amsterdam in 1597, Kroniek van een cruciaal jaar (2009, tiplijst AKO Literatuurprijs) en De Toren van de Gouden Eeuw (2017, shortlist Libris Geschiedenisprijs).

Aanmelden
Je bent van harte welkom op woensdag 30 januari. De lezing start om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar De Mare, Laan van Straatsburg 2. De toegang is € 6,-, bibliotheekleden betalen € 5,-. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek (je betaalt met pin).