ALKMAAR - Als zzp’er maak je al snel flink wat kilometers. Daarom is het belangrijk dat je zakelijke ritten soepel en veilig verlopen, en dat je geen onnodige kosten maakt. We geven vier bespaartips, waaronder het afsluiten van een passende eigen vervoer verzekering.

1. Voorkom onverwachte schadeposten
Hoe voorzichtig je ook bent: een ongeluk valt nooit helemaal te voorkomen. Voordat je het weet heb je met je bestelauto een andere auto aangetikt. Of, erger, zie je een fietser over het hoofd. Zulke schadeposten kunnen, naast de emotionele schade, al snel in de duizenden euro’s oplopen. Met een bedrijfsautoverzekering ben je onderweg goed verzekerd bent tegen schade.

Een bedrijfsautoverzekering dekt de schade die je aan anderen en andermans spullen veroorzaakt. Als je voor een aanvullende dekking kiest, wordt ook (sommige) schade aan je eigen bedrijfsauto vergoed – zoals schade door diefstal, inbraak, brand en ontploffing.

Deze verzekering kun je afsluiten voor een of meerdere bestelauto‘s, vrachtwagens of bedrijfsbussen. Maak je als zzp’er zakelijke ritten in een personenauto? Sluit dan niet een bedrijfsautoverzekering af, maar een zakelijke autoverzekering.

Goed om te weten: Je bent verplicht om je zakelijke auto te verzekeren, óók als je least. Ga dus nooit onverzekerd op pad.

2. Bescherm je lading
Of je nu gereedschappen, meubilair, levensmiddelen of bruidstaarten vervoert: je lading is al gauw veel geld waard. Daarom is het zaak om deze goed te beschermen tegen beschadiging en diefstal. Dit kan met een eigen vervoerverzekering. Hiermee is je kostbare lading niet alleen tijdens het vervoer verzekerd, maar dag en nacht – in welk soort voertuig ze ook worden getransporteerd, van personenauto tot aanhangwagen.

3. Ken je kilometers
Als zelfstandig ondernemer moet je een rittenregistratie bijhouden. Gelukkig zijn er allerlei handige apps om deze administratieve klus mee te klaren, waaronder RouteReg, Track Assistant en AlphaGuide. Met een goede kilometerregistratie voorkom je problemen met je werkgever en de fiscus. Bovendien biedt het meer inzicht in de kilometers die je maakt.

Goed om te weten: Voorkom een fikse bijtelling door privé niet meer dan 500 kilometer per jaar in je zakelijke voertuig te rijden.

4. Weet wat je mag declareren
Brandstof, parkeerkosten, verzekeringen, onderhoud, leaserente: alle zakelijke kosten voor je bedrijfsauto mag je opgeven en afboeken. Heb je een zakelijke auto gekocht? Dan mag je die ook afschrijven. Dit doe je door de aankoopkosten te verrekenen met de winst van je onderneming. In bepaalde gevallen mag je gebruikmaken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de investeringsaftrek. Als je je bedrijfsauto hebt gekocht met eigen geld of middels financial lease, bijvoorbeeld. Als je de investeringsaftrek toepast, wordt de fiscale winst van je onderneming lager. Dit betekent dat je dan minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Helaas geldt dit niet voor personenauto’s – maar wel voor een bestelbus of een personenauto die als taxi wordt gebruikt.