ALKMAAR - Dertien Alkmaarse jongeren volgden de afgelopen maanden de cursus tot Citytrainer bij Alkmaar Sport. Onlangs ontvingen zij onder toeziend oog van Amarao Borges, jongerenwerker in Alkmaar Noord, en Chris Kaper van de Krajicek Foundation hun Citytrainer certificaat. Gedurende het project volgden de deelnemers zeven theoriebijeenkomsten en een praktijkstage. Met het certificaat op zak zijn de jongeren in staat om sportieve evenementen te begeleiden die in de eigen wijk, school of bij hun sportvereniging georganiseerd worden.

Alkmaar zet in op de ontwikkeling van sportieve evenementen en activiteiten in haar stad. Daarbij is hulp van de lokale inwoners onontbeerlijk. In het najaar van 2017 werden Alkmaarse jongeren van 14 tot 21 jaar opgeroepen om zich aan te melden voor de cursus “Ik train mijn stad”. Dit in navolging op eerder afgeronde succesvolle cursussen. Niemand weet immers beter aan welke sportieve activiteiten er behoefte is in de Alkmaarse wijken/verenigingen dan de jongeren zelf.

De cursusbegeleiders van Alkmaar Sport organiseerden zeven theoretische cursus avonden waar kennis en kunde over het organiseren van sportactiviteiten en alles wat daarbij komt kijken werd gedeeld. De jongeren deden vervolgens de nodige praktijkervaring op, onder andere bij evenementen van Alkmaar Sport en de Rugbyvereniging in Alkmaar. Wethouder sport Pieter Dijkman (VVD) juicht het succes van de trainingen toe. “Deelname aan de cursus Citytrainer is voor de jongeren een zeer leerzame ervaring voor hun verdere maatschappelijke carrière.”

Nieuw deze keer is de samenwerking met de Kraijceck Foundation. Omdat het blauwe veldje aan de Amelandstraat medio april omgedoopt wordt tot een Krajicek Playground mocht Chris Kaper namens deze stichting twee Scolarships weggeven. In ruil voor het betalen van de studiekosten zetten degenen die deze Scolarship ontvangen, zich onder andere voor minimaal 100 uur in op een Playground in hun buurt. Kaper was verbaasd over de presentaties van de jongeren op de certificaat uitreiking. “Wat konden deze jongeren goed verwoorden wat zij geleerd hadden tijdens de cursus, top!”

Ook Citytrainer worden?
De gemeente Alkmaar vindt het belangrijk dat inwoners van Alkmaar betrokken zijn bij activiteiten die in hun eigen wijk georganiseerd worden. Met het Citytrainer project wordt aan deze wens tegemoet gekomen. Ben jij tussen de 14 en 21 jaar en enthousiast, heb je goede ideeën over het organiseren van sportieve activiteiten in je wijk, in de stad of bij je vereniging? Meld je dan nu aan via m.vanderwelle@alkmaarsport.nl voor de Citytrainer cursus. De volgende cursus start half april.