ALKMAAR - Het centrum van Alkmaar is woensdag 17 mei het toneel van de tv-show ‘Marathon tegen kanker’ van KWF Kankerbestrijding. Tijdens dit live tv-programma vanaf het Waagplein kennen drie marathonacties hun grote finale, zoals een triatlon door Alkmaar met modeontwerpster Olcay Gulsen als initiatiefnemer.

Symbolische waarde Waagplein

Dat het Waagplein het centrum is voor de live tv-show Marathon tegen kanker heeft een symbolische waarde voor veel Alkmaarders. Vorig jaar overleed Arie van Oosterhout, coördinator evenementen en regievoerder Kaasmarkt, aan kanker. Hij was een graag geziene persoon tijdens de kaasmarkten op het Waagplein en werd door de kaasdragers naar zijn laatste rustplaats begeleid. Het is bijzonder dat Alkmaar nu, bijna een jaar na zijn overlijden, het centrale punt is om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Marathonacties en supporters

Tijdens de show finishen drie grote marathonacties op het Waagplein, iedereen kan hieraan meedoen. Dorpsraden en bewonersondernemingen uit de gemeente Alkmaar zetten inmiddels verschillende acties op. Iedereen – in heel Nederland - kan de acties steunen met een donatie, of meedoen als deelnemer. Op televisie zijn de aankomst en ontlading van de deelnemers, het gejuich van de toeschouwers en bijzondere verhalen van onderzoekers en patiënten te zien en horen. De opbrengst maakt KWF op het Waagplein bekend. Alle supporters en deelnemers maken het onderzoek naar kanker mogelijk, zodat onderzoekers nieuwe doorbraken kunnen forceren. Zo brengen we samen de dag dichterbij dat niemand meer sterft aan kanker.

17 mei, live op NPO1

Marathon tegen kanker wordt live uitgezonden op woensdag 17 mei om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 1. Verder lezen of meedoen? Kijk op www.marathontegenkanker.nl.