ALKMAAR - Volgende week vrijdag gaat het kaasmarktseizoen op het Waagplein van start. Daarmee is Alkmaar de eerste stad in Nederland die het seizoen aftrapt. Naast kaasmeisjes lopen er dit jaar voor het eerst ook kaasjongens rond.

Het klassieke kaasmeisje met haar hulletje, vlechtjes, rode lippenstift én vriendelijke glimlach krijgt vanaf volgende week een vriendje. Met ingang van de eerste kaasmarkt op vrijdagochtend 29 maart lopen er ook kaasjongens over de markt. Alkmaar Marketing heeft afgelopen week de zoektocht naar nieuwe kaasmeisjes en dus ook kaasjongens geopend. “Vorig jaar kregen we naar aanleiding van een oproep voor nieuwe kaasmeisjes ontzettend veel leuke reacties van jongens. Dit jaar besloten we daar gehoor aan te geven”, vertelt Melanie Goudsblom van Alkmaar Marketing.

Voor de kaasjongens gelden dezelfde eisen als de kaasmeisjes. Zo moeten ze het visitekaartje van Alkmaar willen zijn en met enthousiasme kunnen vertellen over de stad en kaasmarkt. Daarnaast moeten ze een woordje over de grens spreken en niet verlegen zijn. Want het leven van een kaasmeisje en kaasjongen bestaat natuurlijk ook uit héél veel op de foto gaan. Uiteraard krijgen de kaasjongens ook traditionele kleding aan: een blauwe kiel met rode sjaal en klompen.
Nog meer leuk kaasnieuws: in april hoopt Alkmaar het allereerste kaasbaby te verwelkomen. Eén van de kaasmeisjes verwacht rond Koningsdag een zoontje op de wereld te zetten. “Geweldig dat ik uitgerekend in het jaar dat de kaasjongens geïntroduceerd worden zélf moeder word van een echt kaasjongetje”, aldus Tessa.

De kaasmarkt in Alkmaar vindt dit jaar plaats van 29 maar t/m 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur op het Waagplein. In juli en augustus vinden er tevens elke dinsdag avondkaasmarkten plaats, van 19.00 tot 21.00 uur. Voor meer informatie: www.alkmaarprachtstad.nl