ALKMAAR - Gemeente Alkmaar is trots op haar acht Groene Buurt Kampioenen. Op donderdag 16 november feliciteerde wethouder Anjo van de Ven (OPA) zes bewoners en twee basisscholen met hun benoeming tot de Groene Buurt Kampioenen van dit jaar. De acht groene ideeën voor de eigen straat, buurt of schoolplein, worden binnenkort uitgevoerd.

Gemeente Alkmaar werkt aan groene buurten in stad en dorp. Met de wedstrijd ‘Groene Buurt Kampioen’, vroeg de gemeente deze zomer bewoners en scholen mee te denken en eigen groene ideeën aan te dragen. Uit de ingediende groene ideeën zijn acht winnaars geselecteerd.In de Wijkboerderij Alkmaar (zelf ook één van de kampioenen) vond donderdag de feestelijke prijsuitreiking plaats. De winnende ideeën betreffen het aanleggen van geveltuinen, groen inrichten van een betegeld stukje van de straat en buurt èn meer groen op het schoolplein. De gemeente realiseert de winnende ideeën binnenkort samen met de betrokken bewoners en scholen. Tegels eruit, groen erin!

Tegels eruit, groen erin

Groen is aantrekkelijk, goed voor onze gezondheid, voor de biodiversiteit (planten en dieren) en kan ruimte zijn voor ontmoeten. Groene ruimte is ook positief om de effecten van de huidige klimaatverandering op te vangen. Regenwater zakt niet weg in verharding, maar kan wel in groenvakken in de bodem zakken. Groen brengt bovendien verkoeling op hete dagen. Ook in Alkmaar ervaren we dit. Het benutten van kansen voor vergroening van buurten is waardevol.

Winnende ideeën:

Geveltuinen:

  • Stoere geveltuinen Spoorstraat en Snaarmanslaan Lotte Mol/restaurant Stoer

Groen buurt idee:

  • Grote groene boomspiegels in de Blaeustraat van Teun Jansen
  • Groene haag in stoep Willem Kalffstraat van Esther Jansen en Guda Schouten
  • Vergroenen speelpleintje Middenstraat-De Uitweg van Jochem van Gemerden
  • Groen erf Wijkboerderij Alkmaar van Anja en Ankie/Wijkboerderij Alkmaar
  • Groen in stoep Schermerweg/Scheepsjagerstraat van Chantal van der Kroft en T MartiGroen schoolplein:

Groen Schoolplein:

  • Groen schoolplein obs De Cocon van Irene Boerman/obs De Cocon
  • Groen schoolplein obs De Zandloper van Stephanie Snijders/obs De Zandloper