ALKMAAR - Elke winter worden er op de Eerste Hulppost van de ziekenhuizen 500 mensen per dag verzorgd die op straat gevallen of uitgegleden zijn. Ongeveer de helft daarvan zijn senioren. De meeste ongelukken gebeuren vooral op de stoep, voetpaden en binnenwegen. 13 procent van deze mensen gaat in de tuin of rond hun huis onderuit. De gevolgen zijn kneuzingen, verstuikingen en regelmatig botbreuken, waarbij vooral de pols kwetsbaar blijkt te zijn. Door u op tijd voor te bereiden op het winterweer kunt u het risico ten val te komen verminderen. Hieronder vindt u enkele tips en mogelijkheden voor het gebruik van strooizout om de ruimte rondom uw woning veilig en ijsvrij te houden.

Wat is strooizout en hoe werkt het
In Nederland gebruiken we vooral steenzout. Dit zout wordt in mijnen gewonnen en komt uit Duitsland, Marokko, Egypte, Argentinië en Oostenrijk. Door het met een antiklontermiddel te vermengen blijft het goed strooibaar.

Vacuümzout wordt op een andere manier gewonnen. Zout in onderaardse lagen wordt met water opgelost. De ontstane pekel wordt opgepompt en in fabrieken tot korrels verwerkt.

Strooizout zorgt ervoor dat de weg niet glad kan worden. Het zout trekt vocht aan en er ontstaat pekel. Dit mengsel van zout en water heeft een lager vriespunt dan alleen water en kan niet bevriezen.

Houd de bestrating rond het huis ijsvrij
Als het weerbericht aangeeft dat het gaat sneeuwen of ijzelen kunt u preventieve maatregelen nemen. Door 4 uur vooraf al gelijkmatig strooizout te verdelen voorkomt u bevriezing en gladheid. Hiervoor is een kleine hoeveelheid zout (7-20g m²) nodig. Heeft het al gesneeuwd of geijzeld dan zult u een grotere hoeveelheid moeten strooien (20-50g m²) Het is belangrijk om eerst zoveel mogelijk sneeuw te verwijderen. Wilt u zeker zijn dat u veilig de winter door komt, dan is het aan te raden om op tijd strooizout in huis te halen, zodat u goed voorbereid bent. Informatie welk strooizout u het beste kunt gebruiken vindt u bij een specialist voor gladheidsbestrijding.

Wat kunt u nog meer doen
Als u ondanks de kans op gladde wegen toch een stuk wilt fietsen zorg dan voor goede banden met voldoende profiel. U kunt het zadel een stukje verlagen zodat u makkelijker met de voeten bij de grond komt. Hang geen tassen aan het stuur zodat u zo goed mogelijk uw evenwicht kunt houden. Bedenk dat andere weggebruikers onverwachte bewegingen kunnen maken, houdt daarom voldoende afstand, u kunt dan op tijd ontwijken.

Met een goede voorbereiding kunt u ook van een ontspannende winterwandeling genieten. Goede schoenen zijn heel belangrijk. Geribbelde zolen met een grof profiel hebben goed grip op de weg. Glad materiaal kunt u met grof schuurpapier opruwen. Bij ijs op de weg zijn hoge hakken zeker niet aan te raden. Ook zijn er diverse hulpmiddelen in de handel, zoals antiglij ijzers en antislipbanden. Een oude sok over de schoenen, met een veter om de enkel vastgebonden, is een redelijk werkende noodoplossing.