ALKMAAR - Nog niet eens zo heel lang geleden was een elektrische fiets nog een uitzondering. Wij Nederlanders deden daar niet aan. Fietsland als we zijn en gewend om tegen de wind in te trappen werden mensen met een fiets met hulpmotor al snel als luxe paarden gezien. Wie echt ballen heeft, heeft niet zo’n fiets met hulpmotor nodig. Maar het sentiment begint te kantelen. Steeds meer mensen, zowel jong als oud, kiest voor een fiets met elektrische hulpmotor. Want dat fietst toch echt wel een stuk makkelijker als de noordwester zich weer eens venijnig laat gelden.

Hoe duurzaam is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is zeker een duurzame keuze. Zeker als je kiest voor fietsaccurevisie . Een fietsaccu gaat meestal zo’n 5 jaar mee. Na die tijd kun je bemerken dat de accu minder goed oplaadt waardoor je actieradius afneemt. Je kunt de accu dan vervangen, maar het is ook mogelijk om de oude accu een opknapbeurt te laten geven. Je bent die dan wel even kwijt, maar zodra je hem terug hebt is hij weer als nieuw. Je krijgt er ook gewoon weer 2 jaar garantie op, net zoals toen je je elektrische fiets nieuw kocht. Op die manier kun je dus een slordige tien jaar met je accu doen. Daarna kun je hem aanbieden voor recycling zodat materialen en onderdelen kunnen worden hergebruikt voor nieuwe accu of andere producten.

Welke e-bike past bij jou?

Wanneer je een elektrische fiets gaat kopen zal je al snel merken dat er een groot aanbod is. Dat geldt niet alleen voor de modellen maar ook voor de e bike accu want ook daar zit verschil in. Wanneer je naar een rijwielzaak gaat krijg je vrijwel zeker de vraag wat je met de fiets gaat doen. Natuurlijk is het antwoord dan ‘er op rijden, wat dacht u anders?’. Dat is duidelijk. Maar het maakt verschil of je er twee keer per week een ritje op maakt om boodschappen te gaan doen bij de buurtsuper of dat je er dagelijks 40 km op naar je werk fietst en aan het eind van de dag dat stuk ook weer terug, plus in het weekend ook nog eens een toertocht door de omgeving. Dit maakt namelijk nogal verschil voor de capaciteit van de accu. Accu’s voor elektrische fietsen hebben namelijk een verschillende actieradius voordat ze opnieuw opgeladen moeten worden.

Onderhoud van een elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft meestal wat meer onderhoud nodig dan een gewone fiets. Dat heeft niet alleen met de accu te maken. Vaak kun je bij aankoop van een e-bike een onderhoudscontract afsluiten. Het onderhoud wordt soms aan huis uitgevoerd of de fiets wordt opgehaald door de rijwiel winkel. Als je fiets goed onderhouden wordt is de kans een stuk kleiner dat je onderweg met pech komt te staan. Want ook een elektrische fiets kan een lekke band krijgen of de ketting kan eraf lopen. En omdat elektrische fietsen zwaarder zijn dan de meeste gewone fietsen heb je dat liever niet. Dan is naar huis lopen immers niet echt een pretje.