ALKMAAR - De pittoreske stad Alkmaar, vaak liefkozend de "Kaasstad" genoemd, staat bekend om haar historische kaasmarkten, het Hollands Kaasmuseum en de rijke kaascultuur. Over kaas valt er erg veel te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat de traditionele wereld van kaas en de futuristische wereld van cryptomunten elkaar intussen hebben ontmoet? Dat heeft vooral te maken met de technologie achter crypto: de blockchain.

Over de blockchain

De blockchain is in essentie een digitaal grootboek waarin transacties worden opgenomen in blokken. Deze blokken zijn met elkaar verbonden en zijn beveiligd tegen wijzigingen, wat betekent dat zodra gegevens aan een blockchain zijn toegevoegd, ze onmogelijk te veranderen zijn. Dit zorgt voor transparantie en beveiliging. Het is deze technologie die talloze cryptomunten, waaronder Bitcoin, gebruiken. Hierdoor kunnen er geen Bitcoins worden nagemaakt. Dergelijke cryptomunten worden veelvuldig verhandeld via beleggingsplatforms als Immediate Momentum, te bereiken via de link https://immediatemomentum.nl/. Toch kan de blockchain ook voor andere toepassingen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor kaas!

Blockchain als middel tegen kaasvervalsingen

Maar wat heeft dit nu te maken met kaas? Welnu, producenten van de Parmigiano Reggiano-kaas hebben onlangs een innovatieve stap gezet door de blockchaintechnologie te gebruiken om vervalsingen te bestrijden. Parmigiano Reggiano is de originele parmezaanse kaas en wordt ook wel de koning der kazen genoemd. Deze kaas wordt gemaakt van afgeroomde avondmelk in combinatie met de volle melk van de dag daarna. Het gaat om een complexe en strenge receptuur, waarna er ook nog een rijping van ten minste 24 maanden volgt. Deze kaas is afkomstig van de provincies Parma en Reggio Emilia en is erg waardevol. Slechts een paar bedrijven in deze regio mogen deze benaming gebruiken. In de praktijk wordt deze kaas spijtig genoeg al eens het slachtoffer van vervalsingen.

Tegen dergelijke vervalsingen wil men iets doen. En daarom heeft men de kracht van de blockchain aangewend. Door minuscule, eetbare chips in hun kazen te stoppen, kan men de echtheid van de kazen garanderen en vervalsingen voorkomen. Deze chips zijn zo klein dat je ze niet kunt zien en kunnen ter plekke worden uitgelezen. De gegevens worden dan geverifieerd in een blockchain-database. Dit garandeert de echtheid en de herkomst van de kaas.

Belang van bescherming van kaas

De bescherming van kaas en zijn beschermde benamingen is cruciaal voor zowel producenten als consumenten. Het merkenrecht speelt een essentiële rol door unieke productnamen te beschermen en zo te garanderen dat consumenten krijgen wat ze verwachten. In de praktijk kan het merkenrecht alleen niet altijd voldoende bescherming bieden. Hier biedt de blockchain een uitkomst. Deze gedecentraliseerde, onveranderlijke grootboektechnologie kan de authenticiteit en herkomst van producten als kaas vastleggen. Hierdoor wordt het voor vervalsers nagenoeg onmogelijk om imitaties als authentiek te presenteren.

Samenwerking tussen verschillende bedrijven

Deze unieke oplossing kwam tot stand na een succesvolle samenwerking tussen verschillende bedrijven. De chips werden aangeleverd door het Amerikaanse bedrijf p-Chip. Daarnaast werd ook gebruikgemaakt van het DNA-fingerprinten van melkbacteriën, een technologie die in Zwitserland is ontwikkeld. En bij de productie van deze innovatieve oplossing was ook het Kaasmerk Matec uit Leiden betrokken. Dit bedrijf heeft innovatie als hoeksteen en heeft bijvoorbeeld recent een speciale kleurstof ontwikkeld waarbij de zwarte cijfers zelfs onder een schimmelkorst nog altijd zichtbaar zijn.