ALKMAAR - De huizenmarkt in Nederland blijft zich roeren. In 2022 daalden de prijzen na een jarenlange tijd van forse stijging. Maar dit leverde woningzoekenden niet heel veel soelaas. Er kwamen weliswaar meer woningen op de markt, en die waren inderdaad enkele procenten goedkoper dan een paar jaar eerder. Maar daar staat wel een fors hogere hypotheekrente tegenover. De rente wordt verhoogd om de fors opgelopen inflatie het hoofd te bieden. Maar daardoor kunnen huizenkopers wel flink minder geld lenen met hun inkomen. Hierdoor zijn vooral nieuwbouwwoningen voor velen nog altijd onbetaalbaar.

Amsterdam geeft de toon aan

De ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland is vaak te zien aan die in Amsterdam. Als de huizen in Amsterdam in prijs dalen dan gebeurt dat enige tijd later ook in de rest van het land. Zodoende kan een makelaar in Amsterdam Zuidoost vaak voorspellen hoe de prijzen van koopwoningen zich de komende tijd gaan ontwikkelen. Maar van een flinke daling lijkt voorlopig nog geen sprake. Dat is op zich goed nieuws voor huiseigenaren die nog geen vermogen hebben kunnen opbouwen omdat ze recent een huis kochten. Zij die tien jaar of langer geleden een woning kochten kunnen zich verheugen in een flinke stijging van de waarde van hun huis.

Wat gaat de nabije toekomst brengen?

Het blijft ook voor economen lastig om een goede voorspelling te doen van de ontwikkeling van de huizenprijzen de komende jaren. Bouwen is en blijft heel duur. Zowel arbeid als bouwmaterialen zijn duur. Hierdoor worden sommige bouwplannen zelfs geschrapt of voor langere tijd uitgesteld. Als het tijdens de presentatie niet lukt om minstens 70% van de te bouwen woningen te verkopen dan neemt de projectontwikkelaar meestal het risico niet dat huizen onverkocht blijven. Dan wordt er dus voorlopig niet gebouwd. De overheid wil graag dat er woningen bij komen om de woningnood aan te pakken. Daarom wordt nagedacht over garantstelling. De recente val van het kabinet in juni 2023 en de aangekondigde nieuwe verkiezingen schuiven deze plannen echter weer op de lange baan.

Is het nu een goed moment om een huis te kopen?

Als je op zoek bent naar een koopwoning dan is het zeker zo dat er nu meer keuze is. Dit wordt ook veroorzaakt doordat er woningen worden verkocht die tot voor kort verhuurd werden. Door belastingmaatregelen is het voor met name kleine particuliere verhuurders een stuk minder aantrekkelijk om hun huurwoningen aan te houden. Daarnaast stellen steeds meer gemeenten voorwaarden waardoor woningen niet meer voor de verhuur mogen worden aangekocht. De koper moet er een aantal jaren zelf gaan wonen. Het gaat dan met name om goedkopere woningen in bepaalde wijken. Met deze maatregel willen gemeenten met name starters meer kans geven om een huis te kopen. Zij vallen vaak overal buiten de boot. Huren kan niet omdat het inkomen te hoog is voor een sociale huurwoning maar te laag voor een huurhuis in de vrije sector. Nieuwbouw kopen of een bestaande woning in het hogere segment is om financiële redenen ook geen optie.