ALKMAAR - Akte van berouw, Chris Houtman

Met een achtergrond gevormd door een roomse jeugd en een (weliswaar afgebroken) studie theologie aan de Katholieke Theologische Hogeschool van Amsterdam weet Chris Houtman met zijn debuut Akte van berouw meteen een intrigerende, verrassend gedetailleerde en bijzonder actuele thriller te presenteren. Zijn ervaring als scenarioschrijver maakt Akte van berouw bovendien tot een zeer filmische thriller met internationale allure die fans van Robert Harris’ bestseller Conclaaf zeer zal aanspreken.

Martin Hochstettler, commandant van de Zwitserse Garde, staat voor de grootste uitdaging van zijn leven als hij een aanslag op de paus moet zien te voorkomen. Het roept traumatische herinneringen bij hem op. Herinneringen aan de nacht van 28 september 1978, de nacht dat Paus Johannes Paulus I tijdens Hochstettlers wacht overleed onder mysterieuze omstandigheden.

Jaap Hofhuis, pastor in de Nederlandstalige Kerk der Friezen in Rome, verneemt dat zijn vader, met wie hij een zeer moeizame relatie onderhoudt, op sterven ligt. Zijn geloof in de Kerk krijgt een enorme dreun te verwerken als hij zijn vaders grote geheim hoort: hij is een van de vele misbruikslachtoffers binnen de Rooms-Katholieke Kerk. De toch al niet evenwichtige Jaap ontvlamt in woede en gaat op zoek naar de inmiddels hoogbejaarde dader.

Ondertussen vecht Hochstettler met zijn eigen demonen terwijl hij alles op alles moet zetten om de veiligheid van de paus te waarborgen. Maar hij heeft te maken met een eigenzinnige en tegendraadse paus Franciscus die ook nog eens op ramkoers lijkt te liggen met een toenemend aantal zeer conservatieve kardinalen die beïnvloed zijn door dubieuze organisaties als Breitbart News en Opus Dei. De spanning loopt helemaal op als de paus aankondigt om het onderzoeksverslag over de financiële misstanden en corruptie binnen het Vaticaan openbaar te maken. De laatste paus die voornemens was een dergelijk rapport te publiceren was binnen 33 dagen dood.

De verhaallijnen worden door Houtman op ingenieuze wijze met elkaar verbonden waarbij de intrige zich in sneltreinvaart van Castricum via Regensburg, Afar in Ethiopië, Sierra Leone en Guantánamo Bay naar Rome ontspint om daar tot een indrukwekkende, zinderende climax te komen.