ALKMAAR - Om het imago als dé kaasstad van Nederland beter te benutten, moet Alkmaar wietkaas gaan maken en verkopen. Daarmee kan de stad zich nog nadrukkelijker op de kaart zetten, gelooft trendwatcher Adjiedj Bakas.

De Amsterdamse trendwatcher heeft op verzoek van de gemeente Alkmaar een boek geschreven: De Toekomst van Alkmaar. Daarin schetst hij hoe de stad zich volgens hem kan ontwikkelen en hoe Alkmaar er over twintig tot dertig jaar uitziet.

Met de wietkaas is misschien wel het opvallendste idee van Bakas genoemd. Hij licht aan NH Nieuws toe hoe hij dat op idee is gekomen: "Kaas is natuurlijk populair en Alkmaar wil de zorgeconomie omhelzen. Als je dat nou combineert.."

Injectienaald

Hij legt verder uit: "De laatste jaren zien we de opkomst van medicinale wietolie, die veel wordt gebruikt voor pijnbestrijding bij kankerpatiënten of mensen met alzheimer. In kaas zit ook vet en dus eigenlijk ook olie. Hoe je het precies zou moeten doen, moeten deskundigen maar uitzoeken. Maar ik kan me voorstellen dat je er cannabis in spuit met een injectienaald. Dan snijd je de kaas doormidden en heb je cannabis kaasblokjes. Den Bosch heeft z'n Bossche Bol en dan heeft Alkmaar z'n wietkaas."

Bakas beschrijft in zijn boek nog veel meer ideeën waar Alkmaar z'n voordeel mee kan doen. Zo komt hij met het voorstel om boeren in de regio te vragen of ze hun varkens chocolade willen voeren. "Daardoor wordt het vlees veel lekkerder. Dan krijg je 'cho-koteletjes met kaassaus'. Ik vind dat Alkmaar veel meer met kaas kan doen en bovendien word je gelukkig van chocolade."

Supersnelle watertaxi

Verder pleit Bakas voor een fusie met de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, een supersnelle watertaxi die je in een paar minuten van Alkmaar naar Amsterdam brengt en voor een helikopter-landingsplaats. Zo kunnen forenzen veel sneller reizen en verspillen ze geen tijd meer aan files, aldus Bakas.