ALKMAAR - De woningmarkt ontwikkelt zich nog steeds positief. Ondanks eerdere voorspellingen is het aantal woningverkopen de afgelopen periode gestegen. Daarnaast zitten de huizenprijzen ook nog steeds in de lift. Dit blijkt uit de Woningmarktmonitor van oktober 2020, die Het Economisch Bureau van ABN AMRO donderdag presenteerde.


Prijsniveau op hoogste peil sinds anderhalf jaar
De prijsstijging van woningen bereikte in augustus van dit jaar een nieuw hoogtepunt. De huizenprijs steeg in deze maand met liefst 8,2%, wat zorgde voor de hoogste prijsstijging in anderhalf jaar tijd. Dit komt voornamelijk door de krapte op de woningmarkt. Overbieden was de afgelopen tijd namelijk eerder regel dan uitzondering en daardoor blijft het prijspeil stijgen.

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemiddelde koopsom van bestaande woningen in augustus 2020 op 336.000 euro lag. Ten opzichte van augustus 2019 betekende dit een stijging van liefst 6,4 procent. Hierdoor staat de index in absolute termen inmiddels op het hoogste niveau sinds 1975.

Oorzaak: de lage hypotheekrente
Volgens Het Economisch Bureau van ABN AMRO is de lage hypotheekrente de voornaamste oorzaak voor de positieve ontwikkelingen op de woningmarkt. De dalende hypotheekrente zorgde er namelijk voor dat er meer vraag was naar leningen met een rentevastperiode van 10 jaar. De rente van deze lening daalde namelijk naar 2%. Hierdoor werd lenen aantrekkelijker en bovendien werden koophuizen beter betaalbaar.

De economen van ABN AMRO verwachten dat de hypotheekrente komend jaar niet verder daalt, maar stabiliseert. Dit heeft onder meer al geresulteerd in een stuk minder aanvragen voor oversluiters. In het tweede kwartaal van 2020 bedroeg het aantal oversluiters nog liefst 40% van de totale hypotheekproductie. De hypotheekaanvragen over juli en augustus wijzen echter op een matiging van de vraag naar het oversluiten van een hypotheek.

Prognose voor 2021
Waar aanvankelijk al verwacht werd dat de woningmarkt dit jaar af zou koelen, is deze voorspelling nu opgeschoven naar volgend jaar. “Hoewel het aantal woningenaankopen momenteel nog stijgt, houden wij er rekening mee dat ze dit jaar zullen stabiliseren. Eerder gingen wij nog uit van een afname van 5%.”, zegt Philip Bokeloh, econoom van Het Economisch Bureau van ABN AMRO. “De verwachting voor het aantal transacties in 2021 blijft onveranderd -10%. De stijging van de huizenprijzen zal dit jaar in de buurt liggen van 7% en volgend jaar stabiliseren, ten opzichte van de respectievelijk 6% en -2% die we in juli nog hadden voorspeld."