ALKMAAR - Het leven is duur, dus dan is het fijn als er manieren zijn om wat te besparen. Verzekeringen en energiecontracten zijn vaak terugkerende uitgavenposten, waarin ook vaak bespaarmogelijkheden liggen. Dit zijn vijf handige tips om meer grip te krijgen op deze kostenposten.

1. Vergelijk goed


Het is verleidelijk om vast te houden aan bekende (zorg)verzekeringsmaatschappijen en energieleveranciers, maar het loont om te vergelijken. Gebruik een vergelijkingswebsite om de beste deals te vinden en schroom niet om over te stappen. Vaak kun je als nieuwe klant profiteren van een aantrekkelijk aanbod of extra korting.

2. Bundel je verzekeringen

Het kan de moeite waard zijn om al je verzekeringen te bundelen bij één aanbieder. Door bijvoorbeeld je auto- en huisverzekering te combineren, kun je in aanmerking komen voor pakketkortingen. Dit bespaart niet alleen geld, maar maakt het ook gemakkelijker om het overzicht te houden over alle verzekeringen.

3. Bespaar energie


Je hoeft niet te betalen voor wat je niet gebruikt: neem daarom energiebesparende maatregelen in huis. Investeer bijvoorbeeld in energiezuinige apparaten, verbeter de isolatie en overweeg zonnepanelen. Hierdoor daalt niet alleen je energieverbruik, maar mogelijk ook je maandelijkse kosten. Vergelijk direct ook even de prijzen van energieleveranciers. Overstappen is soms de moeite waard.

4. Verhoog het eigen risico

Door het eigen risico op je verzekeringen te verhogen, kun je maandelijkse premies verlagen. Check wel van tevoren goed of je in jouw financiële situatie een hoger risico kunt dragen. Is dat het geval? Dan kan het de moeite waard zijn om je eigen risico te verhogen, in ruil voor lagere kosten voor langere termijn.

5. Controleer je contracten ieder jaar

Veranderingen in je levensstijl, gezinssamenstelling of financiële situatie kunnen van invloed zijn op je verzekeringsbehoeften. Controleer daarom jaarlijks je verzekeringen en energiecontracten om ervoor te zorgen dat ze nog steeds aansluiten bij jouw situatie. Misschien ben je inmiddels in aanmerking gekomen voor extra kortingen. Door dit in de gaten te blijven houden, zie je sneller bespaarmogelijkheden.