BERGEN - Op woensdag 15 maart gaat het strafproces van start tegen negen verdachten die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van een 45-jarige man uit Columbia en de poging ontvoering van deze man. De strafeis zal op woensdag 22 maart worden geformuleerd door de officier van justitie.


Het gewelddadige incident vond plaats op klaarlichte dag op dinsdag 16 februari 2021 om 15.45 uur op het Van der Wijckplein in Bergen.
Meerdere mannen probeerden die dag het slachtoffer te ontvoeren, waartegen de man zich verzette. Hij werd neergeschoten en stierf korte tijd daarna aan zijn verwondingen.

De politie startte onder leiding van het Openbaar Ministerie in Noord-Holland een uitgebreid onderzoek naar de gebeurtenis. Daaruit kwamen meerdere verdachten naar voren, waarvan er negen geïdentificeerd konden worden. Acht van hen zijn aangehouden: het gaat om een 36-jarige man uit Den Haag, een 49-jarige man, een 44-jarige man, een 27-jarige man uit Den Haag, een 31-jarige man, een 30-jarige man uit Den Bosch en een 28-jarige man uit Assen. Deze laatste man is de enige die op dit moment nog vastzit. De andere zeven verdachten zijn eerder door de rechtbank geschorst. Eén van hen, een man van 28 jaar, is op maandag 6 maart 2023 geliquideerd in Macedonië. In die strafzaak zal het OM daarom vragen om niet ontvankelijk te worden verklaard. De negende verdachte is nog voortvluchtig, maar zijn strafzaak zal toch ter zitting worden behandeld.

In totaal zijn er zeven zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling van de strafzaak. Op woensdag 22 maart staat het requisitoir ingepland. Twee officieren van justitie zullen dan ter zitting onder andere schetsen wat er volgens het OM die dinsdag in februari gebeurde, wat eraan vooraf ging, wat er uit het onderzoek is gebleken, welk bewijs er tegen welke verdachte ligt, de persoonlijke omstandigheden van de verdachten en de ernst van de feiten benoemen om uiteindelijk de strafeis te formuleren. Na afloop zal het Openbaar Ministerie een persbericht hierover uitbrengen.