NOORD-HOLLAND - Dieven gaan steeds vaker op zoek naar dure spullen in Noord-Hollandse schuren, bijgebouwen en garages: het aantal inbraken neemt toe. In 2023 ging het ruim 1.586 keer mis in de provincie, een stijging van 10,4% vergeleken met 2022. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Politie en het CBS. Vooral in Amsterdam sloegen inbrekers vaker hun slag. In deze gemeente nam het aantal schuurinbraken zelfs toe met 42 incidenten.


Naast Noord-Holland, waren ook schuren in Zuid-Holland (+11,6%), Groningen (+15,4%) en Utrecht (+24,9%) in 2023 veel vaker doelwit van een inbraak.

“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open stond, geldt de dekking niet”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Hier meeste kans op een schuurinbraak

In absolute aantallen vonden in 2023 de meeste schuurinbraken plaats in Amsterdam (506), gevolgd door Haarlem (89) en Hoorn (75).

Ten opzichte van het aantal woningen zijn andere lokale trends zichtbaar. Koploper is Heemskerk: hier vinden per 1.000 woningen 3,6 inbraken plaats. Ook in Beverwijk gaat het vaak mis. De top 5 gemeenten in Noord-Holland met de grootste kans op een schuurinbraak is als volgt:

  1. Heemskerk: 3,6 schuurinbraken per 1.000 woningen

  2. Beverwijk: 2,5 schuurinbraken per 1.000 woningen

  3. Den Helder: 2,2 schuurinbraken per 1.000 woningen

  4. Hoorn: 2,2 schuurinbraken per 1.000 woningen

  5. Hollands Kroon: 1,7 schuurinbraken per 1.000 woningen

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Hier lees je alle informatie over het onderzoek:

https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/stijging-schuurinbraken-2023