ALKMAAR - Seriesteker René V. uit Julianadorp hoort vandaag zijn straf. De 24-jarige V. wordt verdacht van vier pogingen tot moord. Er is zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor onder meer het steken van joggende en fietsende vrouwen in de regio Alkmaar.

Tussen november 2018 en februari van dit jaar heeft René V. vanuit zijn auto zeker vier keer gestoken.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) handelde hij niet in een opwelling, maar was hij 'op jacht'. Hij doorkruiste heel Noord-Holland Noord over landweggetjes.

Hij stak onder meer een jonge hardloopster in Egmond en een jogger en een fietsster in Castricum. Eén van zijn slachtoffers raakte zwaargewond. De steekincidenten zorgden voor grote onrust in de regio Alkmaar en hardlopers gingen niet meer alleen de straat op.

V. werd na lang en intensief politie-onderzoek opgepakt.

Naast het steken en aanrijden van de vrouwen, wordt René V. ook verdacht van het mishandelen, stalken en telefonisch bedreigen van vrouwen. V. heeft zijn daden bekend. Zelf 'verklaart' hij zijn gedrag door overmatig gebruik van speed. Hij vluchtte in die drugs om zijn onverwerkte jeugdtrauma's te vergeten.

Opnieuw in de fout
Gedragsdeskundigen achten de kans groot dat de Julianadorper opnieuw de fout in gaat. Ook vinden zij hem verminderd toerekeningsvatbaar door onder meer een borderline-stoornis. Omdat V. zijn problemen vermijdt, adviseren zij dat hij onder dwang geholpen moet worden.

Het OM volgt dat advies, maar vindt dat, ondanks zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid, ook een lange gevangenisstraf op z'n plaats is. Vanmiddag om 12:45 uur doet de rechter uitspraak.