ALKMAAR - De rechtbank Noord-Holland heeft twee verdachten (beiden destijds 17 jaar oud) veroordeeld voor een ramkraak op een Jumbo-supermarkt in Haarlem begin april 2020 en de diefstal van een scooter eind april 2020 in Alkmaar. De jongste van de twee verdachten, is daarnaast ook veroordeeld voor een overval op een Jumbo in Alkmaar enkele weken later.

De jongste van de twee krijgt 8 maanden jeugddetentie opgelegd en een PIJ-maatregel (jeugd tbs). De oudste is alleen veroordeeld voor de ramkraak in Haarlem en de diefstal van de scooter. Hij krijgt 16 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Overvallen
De ramkraak gebeurde in de ochtend van 4 april 2020 in Haarlem. Eén persoon ramde met een auto het rolluik en reed dwars door de toegangsdeuren de winkel binnen, tot aan de kassa’s. De bestuurder stapte uit en de tweede verdachte stapte door het rolluik ook naar binnen. Verschillende medewerkers waren op dit moment aanwezig omdat de supermarkt op het punt stond om open te gaan. Zij moesten opzij springen om niet overreden te worden. De jongens namen enkele geldlades met in totaal zo’n 4500 euro mee en gingen er vervolgens vandoor op een scooter.

Enkele weken later, op 20 mei 2020, werd een gestolen scooter zonder kentekenplaat ingezet bij een gewelddadige overval op een andere Jumbo, dit keer in Alkmaar. De daders drongen vlak voor sluitingstijd de winkel binnen. Ze hadden iets bij zich dat op een vuurwapen leek en bedreigden personeel en klanten. Een medewerker werd tegen het hoofd geslagen. Daarna dwongen ze een personeelslid de kluis te openen. De daders zijn met twee geldcassettes waarin ruim 2500 euro zat, in een plastic tas op de scooter gevlucht.

Bewijs
De verdachten hebben tijdens de zitting hun betrokkenheid bij alle feiten ontkend. Maar volgens de rechtbank is er voldoende bewijs om te concluderen dat ze beiden de diefstal van de scooter en de ramkraak in Haarlem hebben gepleegd, en één van hen ook de overval in Alkmaar.

Zo verloor één van de verdachten tijdens de ramkraak in Haarlem onder meer een pet, een collectorsitem van een specifiek merk. Daarop werd een mix van DNA gevonden dat voornamelijk matchte met de tweede verdachte maar ook sporen had van de jongste verdachte. Toen de twee vastzaten op het politiebureau voor verhoor, spraken zij in een afgeluisterd gesprek over een pet van dat merk, en welk bewijs er tegen hen was en hoe ze een en ander zouden uitleggen. Ook werden op de slaapkamer van de jongste verdachte achter een kast handschoenen aangetroffen waar een glasdeeltje op zat met dezelfde specifieke kenmerken als het glas van de toegangsdeuren van de Jumbo. Daarnaast blijkt uit getapte telefoongesprekken van de moeder van de tweede verdachte dat zij haar zoon herkend heeft nadat het televisieprogramma Opsporing Verzocht beelden van de ramkraak toonde. Ook zijn beiden op de beelden van de diefstal van de scooter herkend.

Volgens de rechtbank is vast komen te staan dat in ieder geval de jongste verdachte ook bij de overval in Alkmaar betrokken was. Een dag na de overval werden in Oudorp twee geldcassettes gevonden, op de plek waar de vluchtscooter voor het laatst was gezien. Op de draaiknop van één van deze cassettes zat DNA-materiaal dat matchte met zijn DNA-profiel. Daarmee geconfronteerd bij een verhoor door de politie beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Pas op de zitting, zes maanden later, verklaarde hij dat hij de cassettes toevallig had zien liggen toen hij onderweg was naar zijn vriendin en er één openmaakte. Die verklaring vindt de rechtbank niet aannemelijk.

Straffen

De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf meegewogen dat de verdachten geen enkel respect hebben gehad voor andermans spullen. Ze hebben niet stilgestaan bij de psychische en financiële gevolgen die hun acties hadden voor de slachtoffers. Ze hebben blijkbaar alleen oog gehad voor het snel en gemakkelijk verkrijgen van geld. Op de zitting is duidelijk geworden dat vooral de gewelddadige overval op de Jumbo in Alkmaar grote psychische gevolgen voor de medewerkers en de aanwezige klanten heeft gehad en nog steeds heeft. De rechtbank vindt het zorgelijk dat de verdachten geen verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun daden door geen openheid te geven en geen spijt of berouw te tonen. Beiden zijn eerder voor vermogensdelicten veroordeeld.

De jongste verdachte krijgt naast jeugddetentie ook een PIJ-maatregel opgelegd. Uit psychiatrisch en psychologisch onderzoek is gebleken dat hij onder meer lijdt aan een gedragsstoornis. Verder is sprake van cannabisgebruik. De kans op herhaling wordt zonder behandeling zeer hoog ingeschat. Er is een langdurig behandeltraject nodig. Ook moet hij schadevergoedingen betalen aan diverse slachtoffers van de overval in Alkmaar.

De tweede verdachte krijgt jeugddetentie opgelegd. Voor de deskundigen is het niet mogelijk gebleken een goed beeld te krijgen van zijn functioneren en persoonlijkheid. De rechtbank kan daarom niet anders dan hem een jeugddetentie opleggen van aanzienlijke duur. Daarnaast moet hij nog een werkstraf van 60 uur verrichten waartoe hij al eerder voorwaardelijk was veroordeeld.

De vonnissen worden later vandaag gepubliceerd op rechtspraak.nl.