ALKMAAR - De man die veroordeeld is voor het doden van garagehouder Pieter Teunissen uit Alkmaar gaat in cassatie. De man heeft in 1997 tijdens een 'proefrit' de eigenaar van de auto gewurgd. Volgens zijn advocaat was dit om het slachtoffer onder controle te houden, niet te doden. De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad de veroordeling in stand te houden.

De garagehouder werd op 31 augustus 1997 dood aangetroffen in een auto in Schagen. Een dag eerder was hij in het gezelschap van potentiële autokopers Pieter K. en Johnny Z. voor een proefrit bij zijn bedrijf vertrokken.

De mannen zouden van plan zijn geweest Teunissen onderweg op straat te zetten en er met die auto vandoor te gaan. Ze wilden het voertuig op een later moment weer verkopen.

Wurggreep
Dat liep allemaal anders. Al snel nadat het drietal was weggereden, nam K. - die op de achterbank zat - autohandelaar Teunissen in een wurggreep. Pas veertig minuten later - toen ze ter hoogte van Schagen reden - liet K. hem los: Teunissen was toen al overleden. Nadat ze bijna 2.000 gulden uit z'n portemonnee hadden gehaald, parkeerden ze de auto op een parkeerplaats in Schagen en lieten daarin het levenloze lichaam van Teunissen achter.

18 jaar uit handen van justitie
Z. werd kort na de fatale proefrit aangehouden en veroordeeld. K. koos eieren voor z'n geld, liet zich uitschrijven uit het bevolkingsregister en verkaste naar de Filipijnen.

Toch slaagde hij er niet in vervolging te voorkomen: in 1999 legde de rechter hem bij verstek een gevangenisstraf van negen jaar op voor doodslag en ontvoering.

Ruim 18 jaar slaagde hij erin uit handen van justitie te blijven, maar dat veranderde toen de Filipijnse autoriteiten hem begin 2016 tot ongewenst vreemdeling verklaarden. Ze zetten hem op een vlucht naar Schiphol, waar hij direct na aankomst werd opgepakt.

Cassatie
De advocaat van K. heeft de Hoge Raad gevraagd om de beslissing van het gerechtshof teniet te doen. De advocaat stelt dat de veroordeelde het slachtoffer niet wilde doden maar juist controle wilde houden over hem.

De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad de cassatieklacht te negeren. Ze wijst erop dat het gerechtshof heeft vastgesteld dat K. de nek van de garagehouder 41 minuten heeft vastgehad. Het hof oordeelde eerder al dat dit een wurggreep is en geen controletechniek.

Rood aangelopen
De medeveroordeelde heeft verklaard dat Teunissen erg hard is vastgegrepen en dat hij rood aanliep. Ook maakte hij steeds meer snurkende geluiden. De advocaat-generaal vindt dat het hof in dit geval heeft kunnen aannemen dat de verdachte heeft gehandeld met opzet.

De Hoge Raad doet op 4 februari uitspraak.