ALKMAAR - Wekelijks controleert het team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project 'Hotspot' op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden. Gedurende een week worden dagelijks op verschillende tijdstippen controles gehouden op snelheid, niet handsfree bellen, het dragen van veiligheidsgordels en valhelmen en verkeersgedrag. Deze week was de Vondelstraat in Alkmaar aan de beurt.

De Vondelstraat is een drukke weg waar allerlei soorten verkeer naast en vaak ook door elkaar rijden. Naast autoverkeer zijn er veel fietsers en bromfietsers, en is er verkeer dat afslaat of juist de Vondelstraat oprijdt. Ook zijn er op veel plaatsen overstekende voetgangers. Hierdoor ontstaan vaak onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties. Van alle aanrijdingen die op de Vondelstraat plaatsvinden blijkt ongeveer een derde met letsel te zijn.

Bekeuringen
In totaal bekeurde de politie vierentwintig bestuurders. Voor een groot deel vanwege te hoge snelheid, waarbij de hoogst gemeten snelheid 78 km per uur bedroeg. Bij deze snelheid heb je bij droog weer een remweg nodig van zo’n vijftig meter. Bij vochtig weer loopt dit al snel op naar zo’n zeventig meter. Op de Vondelstraat kom je binnen die afstand zo maar andere weggebruikers tegen, maar kun je nauwelijks nog op tijd reageren op onverwachte verkeerssituaties.