ALKMAAR - De politieauto waar vorige week woensdag werd ingebroken door twee jongens was van wijkagent Bas Wijnen. Hij betrapte de dieven, raakte in een worsteling terecht en lostte schoten in de Alkmaarse wijk De Mare. "De steun die ik krijg doet me goed, want ik herbeleefde alles 's nachts", zegt hij tegen NH Nieuws.

Wijnen liep op 4 december een rondje door zijn wijk. Toen hij terugkwam zag hij twee jongens die aan het inbreken waren in zijn auto. Hij rende erop af, raakte met ze in een worsteling en loste vervolgens schoten.

Er loopt op dit moment een onderzoek naar het handelen Alkmaarse wijkagent. Wijnen: "Mijn handelen wordt getoetst. Ik vind het goed dat dit zo zorgvuldig gebeurt."

De gebeurtenis is hem niet bepaald in de koude kleren gaan zitten. "Het gaat goed, maar ik had wel een aantal slapeloze nachten, waarin ik alles herbeleefde", vertelt hij openhartig. "Ik merk ook dat ik op straat extra alert ben voor bepaalde personen met bepaalde kledingen, of mensen die ineens beginnen te rennen."

Bloemen en kaarten
Hij ontving sinds vorige week woensdag, toen hij ook rake klappen kreeg van de jongens, verschillende attente gebaren, zoals een bos bloemen en kaartjes. Hij schreef bij een foto op Twitter: "Winkeliers, wijkbewoners, collega's, volgers, partners; bedankt voor alle steun en onvoorwaardelijk vertouwen in mij na 't incident van vorige week woensdag."De bloemen komen van een grote supermarktketen in zijn wijk.

Het is sowieso een heftige periode geweest voor de agent, die sinds 2015 werkzaam is in Alkmaar-Noord en sinds 2005 bij de politie. Afgelopen 13 november werd de 48-jarige Carla Rodrigues in de wijk van Wijnen neergeschoten door een politieagent. Buurtbewoners van 't Rak lieten tijdens een wijkbijeenkomst weten het onder meer de wijkagent (Wijnen dus) kwalijk te nemen dat er niet eerder stappen waren ondernomen voor de verwarde vrouw.

Hij postte toen een openhartig bericht. "Carla, het spijt mij dat ik hulp voor jou niet sneller voor elkaar kreeg. Als wijkagent kende ik je al jaren; een lieve, goed verzorgde vrouw, waar het de laatste tijd niet goed mee ging. Ik zal je missen bij het spreekuur wijkagent.

Na de begrafenis van Carla bedankte hij vrienden en buurtbewoners voor de 'emotionele, mooie begrafenis die zij haar hadden gegeven'.

Vandaag bedankt hij dus voor alle lieve gebaren die voor hemzelf zijn bestemd. "De steun en attente gebaren en woorden doen me goed." Hij ontving vandaag ook een kaart van zijn politiecollega's in Hoorn. 'You never walk alone', staat erop. "De politie Nederland is één grote familie."De jongens die inbraken in zijn dienstauto zijn nog steeds voortvluchtig.