BERGEN - De groep jongeren die deze week brand stichtte op de skibaan in Bergen heeft tot morgen om zichzelf te melden bij de skiclub of de politie. De brandstichters zijn haarscherp vastgelegd met de bewakingscamera op het terrein. Deze beelden komen online als ze zichzelf niet voor de deadline aangeven.

Het starthuisje en de ondergrond bovenaan de helling van de skibaan Il Primo in Bergen brandde zondagavond af. Als snel werd duidelijk dat dat het werk van brandstichters is. Op camerabeelden is een groep van zo'n acht jongeren te zien die van de skibaan vlucht nadat er brand ontstaat. Omwonenden hadden kort daarvoor vuurwerk horen knallen.

De schade aan de skibaan is groot. Het starthuisje is compleet verwoest en de ondergrond met matten vernield. Hield de skiclub het eerder nog op 15.000 euro schade. De kostenpost blijkt na onderzoek vele malen hoger: 53.000 euro.

Ultimatum
De politie is in bezit van de camerabeelden. Lex Verweij, voorzitter van de skiclub, had de beelden al eerder willen publiceren, maar de politie gaf daar geen toestemming voor. Maar de maat is nu vol: "Er is een vermoeden wie ze zijn. Dit is hun laatste kans: meld je voor vrijdag anders publiceren we de beelden op de sociale media."

Daags na de brand is de meeste troep bovenaan de baan opgeruimd en is onderhoudsman Guus Groenewoud met vrijwilligers bezig de boel zo goed en zo kwaad te repareren. "We willen het seizoen af kunnen maken en er staan nog twee wedstrijden op het programma. Het is onze eer te na die te cancelen." Maandag zijn de skiërs weer welkom.

Goed verzekerd
Na het skiseizoen zal de top van de skibaan helemaal hersteld worden. De rekening daarvoor gaat richting de verzekering. "Het is altijd maar afwachten wat je krijgt uitgekeerd", weet voorzitter Verweij. "Maar we hebben goede hoop dat een groot deel verzekerd is. En ik neem aan dat zij heel graag dat geld willen verhalen bij de daders."