ALKMAAR - Hij is nog maar net een maand weg, maar toch kwam Sam Beukema deze week weer even "thuis". De verdediger verruilde vorige maand AZ voor het Italiaanse FC Bologna. Toevalligerwijs is die club deze week in Nederland en speelt zaterdag op de AZ Fandag tegen zijn voormalige club.


Eerder deze week oefende Beukema met Bologna tegen FC Utrecht en morgen wacht dus het duel tegen zijn voormalige club, een weerzien waar hij naar uitkijkt. "Ik ben natuurlijk nog niet al te lang weg, maar het is altijd leuk om tegen je oude club te spelen. Ik heb namens AZ al gescoord tegen Go Ahead Eagles (een andere voormalige club van Beukema) en hoop dat zaterdag ook namens Bologna te doen. Al zal ik dan niet te hard juichen", verteld de verdediger lachend.

Rondom het duel tegen AZ traint Bologna op de velden van Alkmaarsche Boys alwaar in de afgelopen weken ook clubs als KAA Gent, PAS Lamia, FC Utrecht, FC Volendam en Alanyaspor gebruik van maakten. "Ik kende deze club niet, maar het is hier prima voor elkaar. Er liggen een paar ptrachtige velden en het is hier heerlijk trainen."

Beukema heeft het duidelijk naar zijn zin bij de Italiaanse club van trainer Thiago Motta. "Qua speelwijze komt het wel overeen met wat we bij AZ deden. Van achteruit opbouwen met veel druk naar voren. Ik ben in ieder geval wel in een ploeg terecht gekomen die wil voetballen". De verdediger kijkt er naar uit om in de Serie A te voetballen en met name naar de eerste wedstrijd als men met Bologna in eigen huis AC Milan ontvangt met Tijani Reijnders, eveneens afkomstig van AZ. "Mooier kan het eigenlijk niet. Sinds Tijani rond is met AC Milan hebben we het er al een paar keer over gehad. Het is natuurlijk prachtig om gelijk tegen zo'n topclub te spelen en wij zullen het AC ilan dan ook zeker moeilijk gaan maken."

Ook het leven in Bologna bevalt Beukema meer dan uitstekend: "Tot nu toe geniet ik met volle teugen. Zaterdag na de wedstrijd tegen AZ gaan we weer terug en dan start ik ook met mijn privélessen Italiaans, want ik wil zo snel mogelijk de taal leren. Daarnaast is Bologna ook cultuur-historisch een prachtige stad waar een hoop te zien is. Het eten is in Italië altijd goed en ik wordt op de club al aardig op weg geholpen door de andere Nederlanders, Jerdy Schouten en Joshua Zirkzee, al is het ook het contact met de rest van de ploeg uitstekend".

Alvorens het zover is zal Beukema dit weekend eerst nog even genieten van AZ en zijn terugkeer in het AFAS-Stadion. De wedstrijd AZ - Bologna begint zaterdag om 17.00 uur en is gratis te bezoeken.


Foto: DP Sportfotografie