ALKMAAR - Het aantal autobranden in de regio Alkmaar is in 2020 fors toegenomen. Waren er in 2019 nog tachtig autobranden in de regio daar moest de brandweer afgelopen jaar liefst honderd keer uitrukken. Dit blijkt uit informatie van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.


Met afstand de meeste autobranden vonden plaats in de gemeente Alkmaar. Liefst 51 keer moest de brandweer daar paraat staan om een brand te blussen.

Heerhugowaard is naast Castricum de enige gemeente waar het aantal autobranden terugliep. In Heerhugowaard waren er zestien meldingen tegenover achttien een jaar eerder. In Castricum ging men van negen naar zeven.

In Langedijk (van vier naar acht) en Heiloo (van vijf naar tien) was er zelfs een verdubbeling van het aantal autobranden terwijl het in de gemeente Bergen zelfs verviervoudigd werd, namelijk van twee naar acht.

In hoeveel gevallen het om brandstichting dan wel een technisch probleem gaat houdt de meldkamer niet bij. Opmerkelijk genoeg laat de Veiligheidsregio weten dat het aantal autobranden in andere regio's zoals de Noordkop, West-Friesland en Hollands Kroon juist is teruggebracht.