ALKMAAR - De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft op 21 september 2021 een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van elf jaar geëist tegen een nu 69-jarige man uit Alkmaar. Het OM acht de man schuldig aan poging moord op een 37-jarige man uit Schagen, en het voorhanden hebben van een vuurwapen, waarmee het schot is gelost.

Kogel
Op 26 maart jl. schiet een toen 68-jarige man in een loods in Alkmaar met een vuurwapen op een 37-jarige man uit Schagen. Op enkele meters afstand richt hij zijn wapen, voorzien van geluidsdemper, op het hoofd van het slachtoffer en vuurt af. Het slachtoffer raakt ernstig gewond. De kogel bevindt zich nog altijd in de kaak van het slachtoffer, tegen een halsslagader aan. Nadat de verdachte is aangehouden bekent hij dat hij heeft geschoten, maar verklaart dat het niet zijn bedoeling was het slachtoffer te doden.

Glashelder
Maar voor het OM is het glashelder dat verdachte opzettelijk en met voorbedachte raad heeft gehandeld: verdachte heeft geschoten met een potentieel dodelijk vuurwapen en schiet van een korte afstand bewust in het gezicht van het slachtoffer. Daarmee is volgens het OM de opzet op diens dood bewezen. Ook vindt het OM dat sprake is van kalm beraad en rustig overleg. De officier van justitie ter zitting: ‘’Verdachte heeft om 21.00 uur het plan gemaakt het slachtoffer op te wachten en neer te schieten. In de tussentijd heeft hij zijn wapen met geluidsdemper, richtkijker en acht patronen in elkaar gezet, en heeft vervolgens anderhalf uur op zijn beoogde slachtoffer zitten wachten. Toen het slachtoffer aankwam schoot verdachte. Zonder iets te zeggen, zonder confrontatie en zonder dat het slachtoffer een wapen had.’’

Angst
De impact op het slachtoffer is groot. Naast fysiek ongemak van de kogel in zijn kaak, pijn en alle (toekomstige) tandheelkundige behandelingen, is er ook angst. Dat blijkt uit de verklaring die het slachtoffer ter zitting laat voorlezen, waarin duidelijk wordt dat hij dag in dag uit het gevoel heeft dat hij opnieuw wordt neergeschoten. Ook is hij bang voor de gevolgen die de kogel in zijn lichaam mogelijk nog kan hebben.

Eis
Voor het OM is poging moord bewezen. De kordaatheid en doelgerichtheid van verdachte lijken op een kille afrekening, waarbij sprake is van een vooropgezet plan om het slachtoffer te vermoorden. ‘’Een ordinaire liquidatiepoging om een mogelijk bestaand probleem op te lossen’’, aldus de officier van justitie. Het OM eist een gevangenisstraf van elf jaar onvoorwaardelijk en vraagt om toewijzing van de bijna €4.000 materiële en €20.000 immateriële schadevergoeding aan het slachtoffer.

De uitspraak is naar verwachting over twee weken