ALKMAAR/HAARLEM - De politie houdt er rekening mee dat achter een brutale ramkraak en een gewapende overval in elk geval deels dezelfde daders zitten. De incidenten vonden plaats op 4 april en 20 mei 2020 bij Jumbo-supermarkten in Haarlem en Alkmaar.


Gewapende overval/ramkraak in Haarlem

Op 4 april werd de Jumbo aan de Engelenburg in Haarlem een ramkraak gepleegd. Een bestelbus reed hier in volle vaart de supermarkt binnen, precies op het moment dat medewerkers in de weer zijn met kassalades en een geldautomaat. De daders die uit de bestelbus springen, pakken wat ze pakken kunnen en rennen weg. Eenmaal buiten vluchten ze op de gereedstaande, zwarte scooter. De bestelbus bleek overigens gestolen.

Gewapende Overval in Alkmaar

Op 20 mei werd de Jumbo in Alkmaar overvallen. Twee overvallers met helmen op stormden de Jumbo binnen rond het moment dat een geldautomaat werd bijgevuld. De overvallers bedreigden medewerkers en klanten, waarna ze met een geldbedrag aan de haal wisten te gaan. Ook deze daders reden dus op een zwarte scooter, mogelijk een Gilera Runner.

De recherche vermoedt dat er mogelijk verband bestaat tussen beide overvallen.

Recentelijk werd in dit onderzoek een 51-jarige man uit Alkmaar aangehouden. Hij zou betrokken zijn geweest bij de overval aan de Winkelwaard in Alkmaar. Zijn rol wordt nog onderzocht.

In het programma Opsporing Verzocht werden maandagavond beelden vertoond van de overvallen.