ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft taakstraffen van 240 uur, voorwaardelijke celstraffen, geldboetes en stadionverboden van vijf jaar geëist tegen veertien mannen die betrokken waren bij rellen rond een voetbalwedstrijd tussen AZ en NEC.

Op 20 november 2021 werd in het AZ-stadion vanwege de aangescherpte coronamaatregelen een wedstrijd zonder publiek gespeeld. Om hun onvrede met deze maatregelen te uiten, trok een groep van 150 tot 200 personen, nagenoeg onherkenbaar door zwarte kleding en gezichtsbedekking naar het stadion. Zij namen zwaar vuurwerk mee, een deel van de groep brak in bij het stadion en betrad het speelveld. Volgens de aanwezige stewards en agenten werden er vanuit de groep leuzen geroepen en vuurwerk in hun richting gegooid. De wedstrijd was al begonnen en moest korte tijd worden stilgelegd.

Explosie van geweld

Volgens de officier van justitie waren de mannen die vandaag en vorige week hun geëiste straf hoorden onderdeel van deze groep. De officier van justitie liet in de zittingszaal een compilatie van beelden zien die werden gemaakt met bodycams en bewakingscamera’s. Hij sprak van ‘een explosie van geweld’ en gaf aan: ‘Het is voor agenten en stewards een buitengewoon angstaanjagend moment geweest. Er werden van dichtbij vuurpijlen afgevuurd, er zijn op enkele meters afstand van hen cobra’s geëxplodeerd.’ De agenten zelf gaven aan dat zij doodsangsten hebben uitgestaan en dat het leek alsof zij in oorlogsgebied terecht waren gekomen.

Voorbereide actie

Tijdens het onderzoek is er een WhatsApp groep aangetroffen in de telefoon van een van de verdachten, waarin de aanval wordt besproken en georganiseerd. Uit deze conversaties blijkt dat de actie geen impuls was, maar van te voren werd voorbereid. Via deze berichten werden 7 van de 14 verdachten geïdentificeerd.

De politierechter doet direct na de zitting uitspraak in deze zaak.