NOORD-HOLLAND - In onze provincie zijn in 2018 de meeste hennepkwekerijen opgerold. Het ging in totaal om 402 kwekerijen, waarvan er 161 in Amsterdam werden ontmanteld.

Dat blijkt uit een lijst van netbeheerder Liander. Onze provincie torent ver boven Gelderland uit, die met 281 opgerolde kwekerijen op twee staat. Flevoland is derde met 96 stuks.

In een top tien van Nederlandse steden komen maar liefst vier Noord-Hollandse plaatsen voor. Na Amsterdam op één, staat Zaanstad op vier met 31 ontmantelde hennepkwekerijen in 2018. Alkmaar volgt op zeven met 20 stuks en Haarlem staat onderaan de lijst met 17 stuks.

Ten opzichte van 2017 is het aantal opgerolde kwekerijen in Amsterdam wel flink geslonken. In dat jaar werden er in de hoofdstad 203 hennepkwekerijen ontmanteld. In de drie andere steden is een toename te zien.

Minder kwekerijen opgespoord
Het aantal opgespoorde kwekerijen loopt al een paar jaar terug. Deels omdat hennepkwekerijen moelijker op te sporen zijn, daders worden steeds creatiever, maar ook omdat mensen minder melden.

Hennepkwekerijen kunnen voor onveilige, brandgevaarlijke situaties zorgen en de maatschappij veel geld kosten.