ALKMAAR - De rechtbank Noord-Holland heeft een 46-jarige man veroordeeld voor belaging en laster van vier politiemedewerkers van de politie-eenheid Noord-Holland. Dat gebeurde van augustus tot en met december 2017. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf opgelegd van twee maanden met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 100 uur. Ook moet hij de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 8.000 euro.

Belaging en laster
De man heeft gedurende ruim vier maanden steeds twitterberichten geplaatst met kwetsende, beledigende en belasterende teksten over vier medewerkers van de politie. Zo verweet hij de agenten corruptie en onder meer betrokkenheid bij een steekpartij. Ook plaatste hij een aantal keer foto’s of persoonlijke gegevens van de slachtoffers en hun familie op Twitter. Bij de berichten zette hij populaire hashtags om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. De verdachte wist dat de informatie die hij verspreidde onwaar was.

De berichten hebben grote psychische impact gehad op de politiemedewerkers. Zij hebben lange tijd last gehad van gevoelens van angst, kwetsing, onveiligheid en woede. Dit rekent de rechtbank de man zwaar aan.

Oordeel rechtbank

De rechtbank houdt er rekening mee dat de man eerder veroordeeld is voor belaging. Dit werkt in het nadeel van de verdachte. De rechtbank weegt in zijn voordeel mee dat hij de verantwoordelijkheid voor zijn handelen heeft genomen en voorafgaand aan de zitting een excuusbrief heeft geschreven aan de slachtoffers. De behandeling van de zaak heeft lange tijd op zich laten wachten. Ook daarom legt de rechtbank geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. Alles afwegende komt de rechtbank tot een geheel voorwaardelijke celstraf en een taakstraf voor de belaging en laster van de vier politiemedewerkers. Omdat de man deze feiten tijdens zijn proeftijd heeft begaan die hij kreeg opgelegd voor de eerdere belaging, moet hij in plaats van een destijds voorwaardelijke opgelegde celstraf nog eens 100 uur taakstraf volbrengen.

Ook moet de man forse schadevergoedingen aan de vier politiemedewerkers betalen. Voor drie van hen gaat het om een schadevergoeding van 1500 euro voor immateriële schade. Voor de vierde gaat het om een bedrag van in totaal bijna 3500 euro voor immateriële én materiële schade.