ALKMAAR - Twee agenten, twee vakantiegangers, een bezorgde buurvrouw en een goed beveiligde woning. Dat waren de ingrediënten voor een bizarre nacht in Alkmaar.

Rond 2.00 uur gisternacht krijgt de meldkamer een telefoontje van een bezorgde buurvrouw. Ze hoort al ruim drie kwartier inbraakgeluiden in de woning van haar buren die op vakantie zijn naar Spanje.

De politie vraagt zich af waarom de buurvrouw pas na drie kwartier inbraakgeluiden aangehoord te hebben besluit te bellen, maar ze gaan er met spoed heen. Eenmaal aangekomen lopen ze zo stil als ze kunnen de naar de woning waar inderdaad licht brandt. De bezorgde buurvrouw is blij de agenten te zien en steekt haar hoofd door het raam: "Het moeten dieven zijn, want die mensen zitten nog in Spanje", verzekert ze de politie.

Tuinkabouters
De twee agenten splitten op. Een agent stelt zich verdekt op tussen de tuinkabouters en Griekse beelden en ziet licht branden op de eerste verdieping. Er is versterking onderweg, omdat de politie niet weet hoeveel inbrekers er in het huis zijn.

Opeens hoort de verdekt opgestelde agent in zijn portofoon: "Ik zie iemand! Ik zie een schaduw! Ja, bovenaan de trap! Er komt iemand naar beneden. Met een traplift!" Dat verbaast de agent nogal: "Over het algemeen zijn inbrekers een bijzonder slag mensen, maar dat ze met een traplift naar beneden komen als de politie rond het huis staat toe te kijken, is wel heel bijzonder." De agent snelt zich naar de voordeur van het huis: "Door het gele glas van de voordeur kan ik nog net zien dat de mogelijke inbreker beneden aankomt en van het zitje afstapt. Daarna wordt de deur geopend."

De zogenaamde inbreker blijkt een vrouw van ruim 60 te zijn. Ze doet de deur open en zegt: "O hallo, jongens. Waarom staan jullie hier voor de deur? Kan ik jullie helpen?" De politie legt uit de ze een melding kregen over inbraakgeluiden. De vrouw geeft toe dat ze inderdaad probeert in te breken: "Ik ben de sleutel van de slaapkamer kwijt. Mijn man probeert boven de deur open te maken, want we willen slapen", verzucht ze.

Rood hoofd
Als de politie zelf de trap oploopt zien ze een man met een rood hoofd en gereedschap flink zwoegen om een slaapkamerdeur open te maken: "Welkom heren. Zouden jullie mij een handje kunnen helpen? Die deur is toch al beschadigd, dus het maakt mij niet uit hoe je hem openmaakt. Morgen regel ik wel een nieuwe deur", vraagt de man vriendelijk.

Koevoet
Uiteraard is de politie niet te beroerd om een handje te helpen en halen de agenten een koevoet. In plaats van inbrekers te vangen, zijn ze nu zelf inbreker geworden. Na nog het volle gewicht tegen de deur te hebben gegooid, zwaait de deur eindelijk open en kan het echtpaar eindelijk gaan slapen. Tevreden rijden de agenten weer terug naar het bureau: "Persoonlijk heb ik nog nooit iemand zo blij gezien terwijl ik zijn deur inschopte. Ach, voor alles is een eerste keer..."