ALKMAAR - De 26-jarige Lars de R. uit Krommenie moet vier jaar de cel in en krijgt tbs voor het seksueel misbruiken van tien minderjarige jongetjes in Nederland, India en Kroatië. Dat vonnis heeft de rechtbank in Alkmaar vandaag uitgesproken.


De R., die in 2009 op zestienjarige leeftijd bekend werd als gitaarspelende finalist van de talentenshow Holland's Got Talent, werd ervan beschuldigd dat hij gedurende ruim acht jaar met de tien jongens meermalen seks heeft gehad. Het jongste slachtoffer was vier jaar. De Krommenieër heeft de feiten grotendeels bekend.

Het misbruik heeft zich voorgedaan over een periode van acht jaar. De R. reisde een paar keer naar India, waar hij - tegen betaling - met vier jongetjes seks had. In Nederland misbruikte De R. de kinderen tijdens het geven van gitaarles. Ook als activiteitenbegeleider in een Amsterdamse speeltuin maakte hij zich schuldig aan misbruik.

Het Openbaar Ministerie had zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen De R. geëist. Ook in België loopt een onderzoek tegen De R., wegens het maken en verspreiden van beelden met kindermisbruik.