De politie heeft donderdagavond en –nacht op 24 locaties in Nederland doorzoekingen gedaan naar aanleiding van het onderzoek naar alle leden van de Hells Angels van het Haarlemse Chapter.

Bij deze doorzoekingen werden op verschillende locaties meerdere goederen aangetroffen en in beslag genomen. De politie heeft vuurwapens, tasers, imitatiewapens , slag- en steekwapens en een hoeveelheid verdovende middelen, waaronder cocaïne en xtc, in beslag genomen. Ook werd bij een van de doorzoekingen op een locatie buiten Haarlem een klein xtc-lab aangetroffen.

Verder zijn meerdere auto’s en motoren in beslag genomen en een geldbedrag van ongeveer € 40.000.  Ook zijn digitale gegevensdragers en de nodige administratie meegenomen. 

In twee panden in Alkmaar bleek sprake te zijn van illegale bewoning. Naast de al eerder vermelde verdenkingen van afpersing, bedreiging, brandstichting en geweld wordt, naar aanleiding van de doorzoekingen, een aantal leden nu ook verdacht van witwassen.

De 10 aangehouden verdachten zullen volgende week worden voorgeleid voor de rechter-commissaris.

 

Eerder werd onderstaand bericht gepubliceerd:

Politie houdt leden Hells Angels Haarlem aan 

Op donderdagavond 26 januari, omstreeks 20.00 uur zijn alle leden van het Haarlemse chapter van de Hells Angels aangehouden. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

 

Een aantal leden wordt daarnaast verdacht van onder andere afpersing, bedreiging, geweld en brandstichting. Het gaat om negen mannen in de leeftijd van 35 tot en met 64 jaar, afkomstig uit Haarlem, Leiden, Gouda, Alkmaar en IJmuiden. Daarnaast is een tiende verdachte aangehouden: een 32-jarige vrouw uit Haarlem, zij is geen lid maar wel verbonden aan het chapter.

Strafrechtelijk onderzoek startte in 2015

De aanhoudingen zijn verricht in een vanaf 2015 lopend strafrechtelijke onderzoek, waarbij negenentwintig zaken uitvoerig zijn bekeken. Hieruit is de verdenking naar voren gekomen dat leden van de Hells Angels chapter Haarlem, in wisselende samenstelling bij deze incidenten betrokken waren.

Tien verdachten

In een gezamenlijk actie van politie en OM zijn de tien verdachten aangehouden in het clubhuis van de Hells Angels aan de Baljuwslaan en in woningen in Haarlem en de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard. Ook worden er doorzoekingen gedaan in het clubhuis en panden in Zwijndrecht, Gouda, Leiden, Warmond, Alkmaar, Hoofddorp, Velsen-Zuid, IJmuiden, Heerhugowaard en Haarlem.  

Hierbij zijn medewerkers uit meerdere eenheden en arrondissementen betrokken. Op last van de burgemeester is het clubhuis gesloten. Het Openbaar Ministerie heeft ook beslag op het pand gelegd.