ALKMAAR - Een grote, uitslaande brand heeft vannacht een woonboerderij aan de Alkmaarse Kennemerstraatweg in de as gelegd. Het vuur is inmiddels onder controle, maar de brandweer is nog een paar uur bezig met nablussen.

De brand brak rond 1.00 uur uit. De bewoners waren toen thuis, maar konden zichzelf op tijd in veiligheid brengen. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Uitbranden
Een klein half uur later sloegen de vlammen uit het dak, en werd duidelijk dat het pand niet meer te redden valt. De brandweer laat het pand daarom gecontroleerd uitbranden.

Er kwam lange tijd veel rook vrij. Die rook trok richting de Heilooërdijk, meldt de Veiligheidsregio. Omwonenden die last hadden van de rook, werd daarom geadviseerd ramen en deuren te sluiten, en ventilatiesystemen uit te schakelen.

De oorzaak is nog niet bekend, maar het vuur is begonnen in de rieten kap van de woning, meldt de Veiligheidsregio op Twitter.

Roetdeeltjes
In de directe omgeving van de brand zijn verbrande roetdeeltjes terechtgekomen. Omwonenden kunnen deze opvegen en weggooien. Salvage is aanwezig om de bewoners te ondersteunen.

Zie NH Nieuws voor videobeelden en reacties op de brand.