BERGEN - In de nacht van vrijdag op zaterdag werd op het Plein in Bergen een 17-jarige jongen uit Alkmaar aangehouden voor belediging en bedreiging. Na de aanhouding keerde een grote groep jongeren, 20 tot 30 man, zich tegen de politie en moest het Plein leeg geveegd worden.


Rond 01.30 uur liepen agenten door het centrum en zagen zij op het Plein een grote groep jeugd staan. Een van de jongeren reed met hoge snelheid op een bromfiets door het centrum en was zeer uitdagend tegen de agenten. De rest van de groep nam dit gedrag over en begon richting de politie te schreeuwen. De agenten besloten de groep te benaderen, maar de jongeren splitsen zich op en kwamen weer bijeen toen de agenten wegliepen. De jongeren begonnen uiteindelijk de politie te provoceren en uit te schelden. De 17-jarige Alkmaarder pakte ineens een agent vast en beledigde en bedreigde hem. De tiener hield hierbij zijn telefoon op dusdanige manier vast waardoor hij de indruk wekte te filmen. Hierop werd de jongeman aangehouden terwijl hij doorging met beledigen en bedreigingen.

Leegvegen
De groep besloot zich met de aanhouding te bemoeien waarop de agenten zich genoodzaakt voelden geweld te gebruiken tegen de jongeren om hen op afstand te houden. Ook werden drie politiehonden ingezet om de groep uit elkaar te drijven, maar de jongeren bleven steeds terug komen in kleine groepjes. Uiteindelijk heeft de politie met meerdere eenheden het plein leeg geveegd en keerde de rust in het centrum terug.

Onderzoek en tweede aanhouding
De politie is een onderzoek gestart naar deze groep en heeft zaterdagochtend nog een aanhouding verricht. Het gaat om een 18-jarige jongeman uit Bergen die buiten heterdaad aangehouden mocht worden. De jongeman wordt verdacht van belediging en bedreiging. Ook sluit de politie verdere gevolgen voor andere aanwezige, opruiende en orde verstorende jongeren niet uit.

Camerabeelden
Door omstanders is het incident gefilmd en de politie komt graag in het bezit van dit beeldmateriaal. Heeft u iets gefilmd? Dan kunt u dit uploaden via politie.nl/upload. Als u andere informatie hebt die van belang kan zijn voor het onderzoek, kunt u contact opnemen via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000.