ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft de 22-jarige Tim G. uit Bergen schuldig bevonden aan doodslag op zijn opa, de 75-jarige Alkmaarder Jochem Schuijt. Omdat is bewezen dat G. aan een 'ziekelijke geestesstoornis' lijdt, verdwijnt hij ondanks het vonnis niet achter de tralies.

In een eerder stadium hadden deskundigen al vastgesteld dat G., die de moord heeft bekend, volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan paranoïde schizofrenie en psychoses, aandoeningen die mogelijk worden versterkt door zijn wietverslaving.

Het OM erkent dat zijn psychische gesteldheid mogelijk een rol heeft gespeeld bij het ombrengen van zijn opa, maar vindt hem niet volledig ontoerekeningsvatbaar. De officier van justitie eiste daarom twee weken geleden een celstraf van drie jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
De rechtbank gaat daar niet in mee en vindt G. - in lijn met het oordeel van deskundigen - volledig ontoerekeningsvatbaar. Vanwege die ontoerekeningsvatbaarheid kan hij ondanks zijn veroordeling niet worden opgesloten.