ALKMAAR - De politierechter in Haarlem heeft dinsdag bij een supersnelrechtzitting een 50-jarige man een gevangenisstraf opgelegd van drie weken waarvan twee weken voorwaardelijk. Hij werd veroordeeld voor het bewust hoesten in het gezicht van een politieagent tijdens zijn aanhouding.


De man werd afgelopen zaterdag in Alkmaar aangehouden voor huiselijk geweld, waarvoor hij op een later moment nog moet voorkomen. Bij zijn arrestatie hoestte hij eenmalig in het gezicht van een agent. Volgens de man was dat een gevolg van zijn astma.

Bedreiging met zware mishandeling
De politierechter ging daar niet in mee en veroordeelde de man voor bedreiging met zware mishandeling. Bij de strafoplegging hield de politierechter rekening met het feit dat de bedreiging plaatsvond tijdens de coronacrisis en gericht was tegen een functionaris met een cruciaal beroep, namelijk een politieagent. De politierechter heeft meegewogen dat de man nooit eerder veroordeeld is geweest voor een strafbaar feit.

Naast de gevangenisstraf heeft de man ook een meldplicht en reclasseringstoezicht opgelegd gekregen. Verder moet hij 400 euro aan de agent betalen voor immateriële schade.

Eis
De officier van justitie had tijdens de zitting acht weken gevangenisstraf geëist, waarvan vier weken voorwaardelijk.