AMSTERDAM/ALKMAAR - Met de aanhouding van ruim 150 AZ-supporters vóór de wedstrijd Ajax-AZ op 6 mei van dit jaar heeft de politie de kwetsende antisemitisme spreekkoren onmiddellijk gestopt. Na uitgebreid onderzoek kan het OM echter geen duidelijk verband leggen tussen de afzonderlijke leden van de aangehouden groep en de groepsbelediging, waardoor individuele vervolging volgens het OM niet mogelijk is.


Op 6 mei 2023 werd de groep van 154 supporters van voetbalclub AZ die op weg was naar de Johan Cruijff ArenA vóór de wedstrijd Ajax-AZ aangehouden bij het metrostation Strandvliet. Dit gebeurde naar aanleiding van het zingen van antisemitische liederen door de supporters tijdens een metrorit vanaf Amsterdam Centraal naar het stadion en op de tussenliggende metrostations.

De politie had de groep al meerdere keren gewaarschuwd om te stoppen met zingen, maar deze waarschuwingen werden in de wind geslagen. Door de aanhoudingen is voorkomen dat de groep supporters nog langer antisemitische liederen kon zingen en daarmee is de groepsbelediging, wat een misdrijf is, gestopt.

Geen sluitend bewijs

Strafrecht is in principe gericht op het individu, het is daarom van belang om per verdachte vast te kunnen stellen wat zijn of haar rol is geweest bij het plegen van een strafbaar feit. Na uitgebreid onderzoek heeft de politie in deze casus geen sluitend bewijs kunnen verzamelen om een duidelijk verband te leggen tussen de individuele leden van de aangehouden groep en de groepsbelediging. Dit heeft geleid tot de beslissing van het OM om geen vervolging in te stellen voor de groepsbelediging.

Hoewel er niemand zal worden vervolgd voor de groepsbelediging, benadrukt het OM dat discriminerende uitingen onaanvaardbaar zijn en dat we dit gedrag als samenleving niet moeten tolereren. Antisemitische liederen horen niet thuis in de maatschappij, dus ook niet bij voetbal. “Dat zulke liederen in Amsterdam worden gezongen, twee dagen na de dodenherdenking op de Dam, maakt het extra pijnlijk” schrijft het OM in de sepotbrief aan de aangehouden supporters.

Minder supporters welkom

Dit incident heeft wel consequenties voor toekomstige bezoeken van supporters van de voetbalclub AZ aan wedstrijden van Ajax. De Amsterdamse driehoek heeft in mei aan de directeur van AZ Alkmaar laten weten dat voor de volgende wedstrijd Ajax-AZ in Amsterdam een beperkende collectieve maatregel wordt opgelegd en slechts de helft van de AZ supporters welkom zal zijn.

Ook wordt een vervoersregeling getroffen. Het zal van het gedrag van de supporters bij de volgende wedstrijd afhangen of de collectieve maatregel wordt verlengd, uitgebreid of afgebouwd.

Ook wordt dit incident besproken in de Regiegroep Voetbal en Veiligheid. De regiegroep bestaat uit de KNVB, de politie, het OM en het ministerie van Justitie en Veiligheid en richt in het bijzonder op openbare orde en veiligheidsvraagstukken rond voetbal.