ALKMAAR - In de nacht van zaterdag op zondag hield de Landelijke Eenheid twee mannen aan op verdenking van diefstal van kabelhaspels met grondkabel.

Tijdens een surveillance zag men in Alkmaar een bestelauto rijden, die wel erg naar achteren helde. In het laadruim trof men vervolgens twee grondkabelhaspels aan.

De inzittenden, twee mannen van respectievelijk 47 en 43 jaar met een Roemeense achtergrond konden geen logische verklaring geven voor de aanwezigheid van de kabelhaspels. Daarop zijn ze beiden aangehouden op verdenking van diefstal.

Het lijkt erop dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan ‘mobiel banditisme’. De aanpak van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor rondtrekkende internationale dadergroepen die, in wisselende samenstelling, verschillende vormen van vermogenscriminaliteit plegen zoals diefstallen, inbraken, overvallen en oplichting. Om onder de radar te blijven verwisselen ze veelvuldig van voertuig. Ze maken daarom veel gebruik van huurvoertuigen en verblijven op vakantieparken. Onder andere metalen zoals koper worden veelvuldig door deze dadergroepen weggenomen.

Het onderzoek naar de diefstal wordt gedaan door het basisteam van de Politie Alkmaar.

Tegen de bestuurder is ook proces-verbaal opgemaakt voor overbelading en het niet juist gezekerd vervoeren van de kabelhaspels.