ALKMAAR - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 48-jarige Pieter K. veroordeeld tot een celstraf van negen jaar en negen maanden voor het doden van de Alkmaarse garagehouder Pieter Teunissen in 1997.

K. vertrok kort na de moord naar de Filipijnen en werd destijds bij verstek veroordeeld. In 2016 is hij alsnog naar Nederland overgebracht en tekende hij hoger beroep aan tegen het rechtbankvonnis.

De rechtbank had een medeverdachte in 1998 zes jaar cel opgelegd. K. en deze man deden zich voor als potentiële kopers van een auto en maakten samen met de garagehouder een proefrit.

Wurggreep
De beide verdachten wilden de garagehouder de auto afhandig maken en eisten dat hij zou uitstappen. Toen de man dit weigerde, nam K. vanaf de achterbank het voor hem zittende slachtoffer bijna drie kwartier lang in een wurggreep, met fataal gevolg. Het lichaam van het slachtoffer werd gevonden in de auto in Schagen.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep tien jaar cel geëist. Het hof strafte iets lager omdat de zaak in hoger beroep te lang heeft gesleept.