ALKMAAR - Na een melding van stankoverlast heeft de politie zondagmiddag in een bedrijfspand aan de Hazenkoog in Alkmaar een drugslab aangetroffen.

Twee mannen van 45 en 60 jaar, zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, zijn aangehouden. Hun betrokkenheid en / of rol bij het drugslab zal door de politie worden onderzocht.

De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) is ter plaatse gekomen om het drugslab op een veilige manier te ontmantelen. Medewerkers van het LFO zijn getraind om op het allerhoogste veiligheidsniveau met deze incidenten om te gaan.

Onderzoek moet uitwijzen wat voor drugs er werden gemaakt. Mensen met informatie kunnen contact opnemen met 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Hoe herken ik een drugslab?
Het produceren van synthetische drugs gebeurt in drugslabs. Synthetische drugs zijn verdovende of hallucinerende middelen die gemaakt worden door chemische processen. Synthetische drugs komen voor in de vorm van vloeistof, pillen of poeder. De bekendste voorbeelden hiervan zijn XTC en amfetamine. Drugslabs komen onder andere voor op industrieterreinen, in bedrijfspanden, op boerderijen en in afgelegen gebouwen. Maar een drugslab kan ook middenin een woonwijk staan.

Het is belangrijk om een signaal of een vermoeden van een drugslab te melden via de politie of Meld Misdaad Anoniem.

Aan deze signalen herkent u een drugslab:

Geur

Aanwezigheid van een zoete, chemische geur rondom het pand. Dit wordt vaak omschreven als een ‘anijsgeur’. Geur van oplosmiddelen, zoals aceton. Drugsproducenten zullen vaak proberen om de chemische geur te verhullen door bijvoorbeeld in de buurt van een boerderij te werken, vanwege de mestlucht. Of juist door de geur van wasmiddel te verspreiden.

Geluid
Geluidsoverlast door afzuiginstallaties. Constant ronkend of zoemend geluid.

Zicht
Aanwezigheid van blauwe vaten, jerrycans of vloeistofcontainers. Een grote ingang waar bestelbussen naar binnen kunnen. Vaak onbekende mensen en voertuigen in en rondom de locatie. Witte rook uit de luchtafvoer. Gesleep met verdachte materialen, zoals glaswerk, centrifuges, gasflessen en weegapparaten. Activiteit op ongebruikelijke tijdstippen. Afgeschermde deuren of ramen.

Lees meer of doe de test op https://nhdrugsalert.nl/

2021196904