In de eerste helft van de vorige eeuw was het heel gewoon om een houtkachel in de woonkamer te hebben. Het was naast stoken op kolen de meest gebruikte manier om je huis te verwarmen. Vanaf de jaren 60 kwamen er steeds meer gaskachels vanwege de vondst van de gasvelden in Groningen en in de jaren 70 kwam de centrale verwarming in opkomst. De houtkachel verdween niet, want veel mensen hadden een open haard voor de gezelligheid. Toen in 2022 de prijs van aardgas ineens enorm steeg door de oorlog in Oekraïne werd de houtkachel weer populair. Mensen schaften een open haard aan om op die manier te kunnen besparen op het gebruik van aardgas, dat in korte tijd enorm in prijs steeg.

Een veilige open haard

Een houtkachel gebruiken is niet zonder risico’s. Je moet goed opletten om te voorkomen dat er brand uitbreekt in de woning. Ook het risico op een koolmonoxide vergiftiging ligt op de loer. Vuistregel is dat je een brandende kachel nooit zonder toezicht laat. Ga niet van huis als het vuur in de kachel nog brandt en zorg dat het vuur volledig is gedoofd voordat je gaat slapen. Uiteraard houd je kleine kinderen en huisdieren uit de buurt van de vlammen. Je kunt kiezen voor een kachel met een deur met hittebestendig glas of een spatscherm gebruiken om ongelukken met vonken te voorkomen. Gebruik uitsluitend goed gedroogd hout, zo voorkom je dat de kachel gaat roken. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat de ruimte waar de kachel brandt goed kan worden geventileerd.

Kies het juiste hout voor de kachel

Op de website van

bewust-haardhout.nl

kun je hout voor je kachel bestellen. Dit hout is gedroogd en dus direct geschikt voor in de kachel. Het is bovendien al gehakt of gezaagd in handzame blokken. Je kunt dit hout opbergen in je schuur of garage. Je kunt ook een speciale houtberging maken. Zorg ervoor dat deze overdekt is zodat het hout niet kan natregenen. Voor de open haard worden verschillende houtsoorten gebruikt zoals essen- en beukenhout. Hout sprokkelen in bossen is verboden. Als je betrapt wordt betekent dit een flinke boete. Ook omgevallen bomen mag je niet verzagen tot kachelhout. De beheerders van bossen laten deze soms bewust liggen in verband met de biodiversiteit in het bos.

Is een houtkachel echt goedkoper?

Het hangt ervan af hoe vaak je normaal gesproken decentrale verwarming aanzet en op welke temperatuur of een houtkachel goedkoper is. Voor open haardhout moet je immers ook betalen. Daarnaast moet de schoorsteen jaarlijks worden geveegd aan het eind van het stookseizoen. De schoorsteen moet ook zijn voorzien van een speciale buis om hem geschikt te maken voor het gebruik van een houtkachel. Tot slot moet je er rekening mee houden dat het RIVM op sommige momenten afraadt om houtkachels te gebruiken. Dit gebeurt doorgaans als door de weersomstandigheden er veel smog in de lucht is. Mensen met luchtwegaandoeningen kunnen dan erg veel hinder ondervinden van brandende houtkachels.